(Ne)známé

V rodném kraji si připomněli ilustrátora světového jména Jana Kudláčka

10. 04. 2022

Okaté postavičky dětí, zvířat nebo vodníků, to jsou postavičky ilustrátora Jana Kudláčka, které zná celý svět. Narodil se v Dolních Dubňanech a krátce žil v Moravském Krumlově.

Jeho ilustrace působí něžně, snově, jakoby se nám na chvilku otevřela kouzelná vrátka a my mohli nakouknout do světa dětských snů. A právě tyto ilustrace dovedly Jana Kudláčka až mezi světovou ilustrátorskou špičku. Jeho knihy sbíraly významná ocenění z celého světa. Na zakázku tvořil autorské knihy pro západní Evropu i pro japonské čtenáře. Kniha Petruška s Kudláčkovými ilustracemi byla v Německu vybrána dokonce mezi 100 nejkrásnějších knih 20. století.

V rodném kraji pozapomenutý, ve světě uznávaný
A přesto jeho stopy v rodném kraji lze najít jen stěží. Pokusila se to změnit Barbora Veselá a Markéta Chvátalová. „Chtěli jsme přivést Jana Kudláčka alespoň na chvíli zpět, domů. Zmapovaly jsme místa v Moravském Krumlov, která jsou spjatá s jeho životem a vytvořily průvodce po stopách Jana Kudláčka. A jelikož k jeho magickému světu patří neodmyslitelně také vodníci, vzaly jsme tři vodníky z jeho rodného kraje – Tanárka, Práška a Knoflíkáře a i s malou legendou je daly na místa, kde se s nimi Jan Kudláček jako dítě setkával. Věříme, že i dnešním dětem udělali radost,“ svěřuje se Barbora Veselá, učitelka, toho času na rodičovské a velká milovnice knih.


Dva měsíce věnované v Moravském Krumlově Janu Kudláčkovi
Po celý březen byly v Moravském Krumlově k vidění knihy s ilustracemi Jana Kudláčka v různých jazykových mutacích. Bylo zajímavé pozorovat rozdíly v ilustraci určené pro české čtenáře, divokých bilderbuch formátech pro anglický trh až po poměrně čistou a uhlazenou ilustraci určenou pro Japonsko. Vzpomínka na Jana Kudláčka ovšem výstavou knih neskončila. V pondělí 4. dubna se uskutečnilo v moravskokrumlovské Kavárně Na Zámecké promítání loutkového filmu Železné boty, jediného filmu, na jehož tvorbě se Jan Kudláček podílel. Za své návrhy loutek pro tento film získal hned dvě ocenění. Zároveň toto promítání, kterého se účastnilo mnoho malých i velkých návštěvníků, zahájilo novou výstavu, která bude probíhat po celý duben právě v prostorách Kavárny Na Zámecké v Moravském Krumlově. Kromě několika knižních ilustrací Jana Kudláčka jsou zde k vidění (a přečtení) básně paní Evy Kopčilové, která s Janem Kudláčkem vydala knihu pro děti Rybí penízky. Paní Kopčilová mimo jiné vychovala mnoho generací čtenářů na moravskokrumlovsku. A právě i práce jejích žáků, které vznikly v návaznosti na setkání s Janem Kudláčkem, jsou v rámci této výstavy k nahlédnutí.
Tak přijďte a nechte se okouzlit. Projděte se Moravským Krumlovem ve stopách slavného rodáka a chvíli koukejte na svět dětskýma očima.

 

Fotogalerie