(Ne)známé

V Oslavanech vaří už více než rok vlastní pivo

24. 02. 2015

Oslavanský pivovar se nachází v areálu zámku. Město ho začalo budovat v červnu 2013 a první litry piva sládci uvařili na začátku prosince téhož roku.

Jde o spodně kvašená, nefiltrovaná piva plzeňského typu podle vlastních receptur. Názvy všech piv jsou odvozeny od drahých kamenů, kterým se podobají svoji barvou. Mimo to jsou podle příležitostí vařeny i speciální druhy, naposledy před Vánocemi černá čtrnáctka – ONYX, který se v prosinci minulého roku stal velkým předvánočním hitem. Více poví místostarosta Oslavan Svatopluk Staněk.

Jak se právě teď pivovaru daří?

Všechna naše piva, tedy desetistupňový Opál, dvanáctistupňový Jantar a třináctistupňový Rubín, jsou nejen podle našeho názoru velice dobrá a kvalitní. Nedávno jsme navíc mírně poupravili jejich receptury tak, aby získala ještě větší říz. Na druhou stranu musíme přiznat, že v současnosti odbyt není takový, jaký bychom si představovali a jaký bychom potřebovali. Podepisuje se na tom především roční období. V zimě se totiž pivo prodává o něco méně. Ale věříme, že se to už brzy zlepší.

Kolik piva jste schopni vyrobit?

Náš pivovar je konstruován tak, aby vyprodukoval až 1 200 hektolitrů za rok.

Měly Oslavany během své historie někdy vlastní pivovar?

Ano. A dokonce to bylo velmi dávno. První písemné zmínky o něm pocházejí už z roku 1547. Dříve jsme se domnívali, že se pivo v Oslavanech vařilo až od začátku sedmnáctého století. Nedávná pátrání však přinesla nové informace. Víme tak například, že zdejší pivovar musel jako desátek odvádět deset beček piva oslavanské faře. Kde přesně však výroba piva započala, stále nevíme. S největší pravděpodobností to však skutečně mohlo být v areálu oslavanského zámku.