Z regionu

V Moravském Krumlově už jezdí po nových silnicích

03. 09. 2021

Od půlky prázdnin jezdí řidiči v Moravském Krumlově po nově opravených silnicích na ulicích Rakšická a částečně Palackého a Růžová. Vedle nových povrchů se opravili také chodníky, osadili nové úsporné sloupy veřejného osvětlení a přibyla nová parkovací místa.

Na Rakšické ulici je změna způsobu odbočování
První auta se projela po Rakšické ulici 24. července. Nový povrch není jedinou změnou, která je na první pohled viditelná. „Vybudovali jsme podél silnice nové chodníky, opravili ty stávající a také je zde nové úsporné veřejné osvětlení,“ popisuje místostarosta města Moravský Krumlov Zdeněk Juránek. Silnice na Rakšické ulici patří Jihomoravskému kraji a město dlouhé roky usilovalo o to, aby se do její opravy Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje pustila. To se nakonec podařilo. V rámci rekonstrukce také došlo k vybudování nové dešťové kanalizace, na které se město podílelo finančně na půl s Jihomoravským krajem. Řidiči si musí dát pozor na změnu způsobu odbočování na křížení Rakšické a Nádražní ulice. „Zvyk je železná košile, proto je potřeba dbát zvýšené pozornosti, týká se to především místních,“ upozorňuje starosta města Tomáš Třetina a dodává, že se začíná připravovat projektová dokumentace na opravu Nádražní ulice, která si to také zaslouží.

Na ulicích v centru je více parkovacích míst
Od poloviny srpna jsou částečně průjezdné také dvě významné ulice v centru města – Palackého a Růžová, které se nachází v závěru náročné rekonstrukce. „Ještě nás čekají poslední úpravy chodníků a dokončení vjezdů a parkovacích stání, hotovo bude s koncem prázdnin,“ informoval Zdeněk Juránek. Dobrou zprávou pro řidiče je to, že se na ulicích zvýšil počet parkovacích míst o rovných čtyřicet. Myšleno bylo také na zeleň. Na podzim se budou mimo jiné vysazovat u budovy České spořitelny nové stromy. „Vybrali jsme hloh růžový, který má krásné růžové květy a ladí tak i s názvem ulice Růžová,“ dodává Zdeněk Juránek. Rozsáhlé rekonstrukce těchto dvou ulic vyšly na 21 milionů korun, z toho bylo pět milionů dotace z Ministerstva pro místní rozvoj.