(Ne)známé

V Moravské Krumlově investovali vloni nejvíce peněz do oprav zámku a také na přípravu pozemků pro bydlení

02. 06. 2023

Zastupitelé Moravského Krumlova na svém květnovém zasedání schválili závěrečný účet města za rok 2022. Celkové příjmy dosáhly částky 223 milionů korun, výdaje rozpočtu se uskutečnily v objemu 214 milionů korun.

Město splácelo pět úvěrů, uhradilo 17 milionů korun, z toho největší podíl tvořila splátka úvěru spojeného s předfinancováním dotace na zámek (10,7 mil. Kč). Závěrem roku 2022 bylo na účtech města k dispozici celkem 45,5 milionů korun.
Finance na provoz dosáhly vloni 58 % celkových výdajů rozpočtu, celkem se jedná o částku 126 milionů korun. Největší objem peněz šel na platy a odvody, dále na provozní příspěvky příspěvkovým organizacím. „K hospodaření města přistupujeme zodpovědně a dbáme na rozvoj společenského života ve městě. Podporujeme spolky, které svými aktivitami přinášejí program a volnočasové vyžití pro naše občany. Dbáme na opravy silnic a myslíme také na přípravu pozemků pro rodinné bydlení. Vyhledáváme dotační příležitosti a využíváme je na financování připravených projektů,“ informoval senátor a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Město investuje do přípravy pozemků na bydlení a také do oprav zámku
Ze závěrečného účtu vyplývá, že Moravský Krumlov vloni realizoval investiční výdaje v celkové výši 89 milionů korun. Nejvýznamnějšími projekty byla rekonstrukce zámku (47,3 milionů) a také zasíťování pozemků pro stavbu rodinných domů v Polánce (10,9 milionů) a v lokalitě Na Kačence v Moravském Krumlově (8,4 milionů). Na pět milionů korun investovalo město do vybudování nových komunikací, jedná se o ulici Rakšickou, Nad Haltýři a lokalitu v Novosadech. Protipovodňová opatření stála 4 miliony korun a skatepark v Rakšicích 2,5 miliony korun.

V Moravském Krumlově dbají na kulturu, na školství i na dopravu
V loňském roce Moravský Krumlov podpořil ze svého rozpočtu celkem 68 projektů v celkové výši 6,5 milionu korun. Jednalo se o podporu sportovních aktivit, jako je například fotbal, gymnastika a tenis, ale také kulturních akcí, například Pohádkové Vánoce, hudební soutěž Lyra a také podpora činnosti nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Coolna Moravský Krumlov, mezi podpořenými oblastmi je i pečovatelská péče. Dlouhodobě věnují v Moravském Krumlově pozornost výuce angličtiny, jak na základních školách, tak na gymnáziu. Město podpořilo už tradiční Malý festival loutky, který se koná vždy na podzim.
Suma vynaložená na podporu školství čítá 21,4 milionu korun, na oblast dopravy 18 milionů korun, na územní rozvoj celkem 37,5 milionů korun a kulturu 60 milionů korun.