Z regionu

V Ivančicích otevřeli novou stezku podél řeky Rokytné

30. 12. 2020

V neděli 13. prosince otevřeli v Ivančicích nově opravenou stezku podél řeky Rokytné. S ohledem na protiepidemická opatření se účastníci vydali jednotlivě.

Cesta začala u zastavení U Šneka a byla značena zelenými fáborkami. Trocha bláta neodradila. Cesta je to příjemná, dá se absolvovat i kočárkem. Novou stezku si prošel i starosta Ivančic Milan Buček.
V lese čekalo na výletníky dřevěné zastavení připomínající tři řeky, na jejichž soutoku Ivančice leží. Jedná se o Jihlavu, Oslavu a Rokytnou.
Rokytná pramení u Rokytnice nad Rokytnou a ústí do řeky Jihlavy u Ivančic. Protéká Jaroměřicemi nad Rokytnou a Moravským Krumlovem. Na řece Jihlavě se nacházejí dvě vodní nádrže – Dalešice a Mohelno. Obě plní funkci zásobárny vody pro chladicí systémy Jadené elektrárny Dukovany. U Mušova vtéká do Svratky. Řeka Oslava pramení u Nového Veselí na Žďársku, na jejím toku najdeme obce, města a zříceniny hradů.
V závěru cesty si turisté opekli špekáčky, zahřáli se teplým čajem, popřáli si příjemný advent a jednotlivě, nikoliv hromadně, se vydali zpět do svých domovů.

 

Fotogalerie