(Ne)známé

V Itálii plyne život pomalu, tak jsem odjela do Ivančic, říká dobrovolnice ze Střediska volného času Horizont v Ivančicích

08. 02. 2018

Do Ivančic přijede letos celkem šest mladých lidí v rámci Evropské dobrovolné služby. Během následujících tří let se v Ivančicích vystřídá šestnáct lidí z evropských zemí. Tito zahraniční dobrovolníci se zapojují do aktivit Střediska volného času Ivančice.

„Zapojili jsme se do tříletého projektu strategické Evropské dobrovolné služby programu Erasmus+. To znamená, že k nám mohou přijet mladí lidé z Evropy, my je ubytujeme, postaráme se o ně a oni u nás pracují, zapojují se do aktivit, do kroužků, připravují s námi akce. Projekt funguje i opačným směrem. Mladí lidé od nás mohou vycestovat do zahraničí. Musím přiznat, že zájem českých mládežníků z okolí Ivančic je zatím malý,“ popisuje ředitelka Střediska volného času Ivančice Jana Heřmanová.

 

K Němci Lennertovi a Italce Annalise se přidají další dobrovolníci

V kroužcích a na akcích Střediska volného času Ivančice se účastníci potkávají s mladými lidmi z různých států Evropy. Jako první přijel z německého Karlsruhe osmnáctiletý Lennert. „Těším se, že tu poznám nové lidi. Stal jsem se dobrovolníkem, protože jsem se doma nudil a chtěl jsem zažít něco jiného. Doufám, že se během osmi měsíců, co tady budu, naučím nové věci, poznám lépe sebe a také život v České republice.“ Lennert chce pracovat s dětmi a mladými lidmi, protože chce zjistit, jestli jsou stejní, nebo jiní než v Německu.

Druhou dobrovolnicí je Annalisa z italského městečka Monte San Savino. Je jí 23 let a ráda cestuje. „U nás v Itálii plyne život příliš pomalu, tak jsem se rozhodla přijet do Ivančic. A také mám ráda mladé lidi a tady s nimi mohu pracovat.“ Annalisa se zaměřuje na kreativní i sportovní aktivity.

Třetí dobrovolnicí je Mariam z Arménie. Těší se na práci  ICM a klubu mládeže FreeZ.

Další dobrovolníci přijedou v první půli února. „Čekáme dobrovolníka z Turecka a dobrovolnice ze Španělska a Ruska. Dobrovolnice žijící ve Španělsku je původem Brazilka, takže se těšíme na seznámení  novou kulturou, zvyky a tradicemi,“ uzavírá Heřmanová.

 

Eva Fruhwirtová