Z regionu

V Hrotovicích přibyla k mateřské škole i dětská skupina

07. 03. 2023

Hrotovice se rozrůstají o mladé rodiny. A tak narůstá i poptávka po místech v mateřské škole. V současnosti zde funguje školka, do které chodí 75 dětí.

Vloni na podzim otevřeli dětskou skupinu s kapacitou dvanácti dětí. Využívá prostory v areálu školky, v místě, kde se nacházelo Mateřské centrum Andílci. Do dětské skupiny přijímají děti od dvou let věku a starají se o ně dvě pečující osoby. Hrotovická školka patří do sítě partnerských organizací Jaderné elektrárny Dukovany. Zápis do mateřské školky je květnu.

Děti se starají o vlastní zahrádku
K budově školky přiléhá velká zahrada v přírodním stylu s vrbičkovými stavbičkami a bylinkovou zahrádkou. Děti pomáhají při pěstování bylinek a zeleniny, kterou poté využívají kuchařky pro školní jídelnu. „Sázeli jsme společně ředkvičky, vloni jsme sklízeli jahody,“ přibližuje ředitelka Vladimíra Dobrovolná. V zimě využívají děti na zahradě kopeček na bobování a když je počasí na koloběžky, jezdí s nimi po asfaltové silničce v areálu zahrady.

Zapojují se do kulturních akcích
Školka spolupracuje s Rodinným centrem, základní školou, místní základní uměleckou školou a také s knihovnou a domem s pečovatelskou službou. Děti se zapojují do kulturních vystoupení, například při vítání občánků nebo při rozsvěcování vánočního stromu. A také jsou v roli publika, například při tanečních a pěveckých akcích Základní umělecké školy.
„Pro seniory v domově s pečovatelskou službou jsme s dětmi nacvičili mikulášské pásmo a nedávno také masopustní vystoupení,“ vypráví ředitelka Dobrovolná. Tradice a české zvyky si s dětmi připomínají po celý rok.

Vedou děti k lásce, ke knihám i pohybu
Hrotovická školka se zapojila do celostátního projektu Celé České čte dětem. Vedou děti k zájmu o knížky, o pohádky a rozvíjejí je v předčtenářské gramotnosti. Nezapomínají ani na pohyb. V rámci projektu Se Sokolem do života se věnují pohybovým aktivitám. Ty jsou podle učitelek zvláště v dnešní době velmi důležité. Ne nadarmo se říká, že to zásadní, co člověk potřebuje pro život, se naučil v mateřské školce.


Eva Fruhwirtová