Z regionu

V Hrotovicích hrají na zvonky pro radost

02. 03. 2023

Zvonkohra je doménou evangelických chrámových sborů a pochází z Ameriky. Stejně jako zvonky, na které hrají žáci Základní umělecké školy v Hrotovicích.

Bývalý ředitel František Malý se inspiroval u evangelické farářky. Tento netradiční nástroj ho nadchnul natolik, že chtěl získat zvonky pro školu. Od té doby tento nápad rozvíjel a podařilo se mu s kolegy vytvořit jediný zvonkový soubor v České republice při základní umělecké škole. „Už je to osm let, co jsme vyrazili pro inspiraci na soustředění do Kateřinic,“ vzpomíná učitelka Ivana Šumpelová, která dnes vede dvanáctičlenný zvonkový soubor.

Z Ameriky do Hrotovic
Princip zvonkohry je podobný jako u klavíru. Každý zvonek má svůj tón. Jednotliví hráči pak mají v každé ruce jeden zvonek a hrají podle not. V některých skladbách zvládne jeden hráč i víc zvonků. Tento hudební nástroj není běžně k dostání. „Zvonky se vyrábějí pouze v Americe v Pensylvánii, odtud máme i ty naše. Hrajeme v rozsahu až pěti oktáv, takže je to taková plná partitura,“ přibližuje Ivana Šumpelová a dodává, že v rámci výuky trénuje soubor každý týden.

Na zvonky se dá zahrát cokoliv
Dnes působí v Hrotovicích dokonce čtyři zvonkové soubory. Děti ze ZUŠ Hrotovice hrají upravené skladby Antonia Vivaldiho nebo africkou lidovou hudbu. Zahrát se prý dá cokoliv. A že je o jejich vystoupení obrovský zájem svědčí i to, že lednový koncert v Kamenném sále v Třebíči byl hned vyprodaný, takže přidávali další termín. „Mám radost, že zvonkohra děti baví. Stačí jim dát noty a oni se po nich doslova vrhnou,“ pochvaluje si své žáky Ivana Šumpelová.

Foto: Pavel Rybníček