Z elektrárny

V elektrárně začalo cvičení. Novináři byli u toho

26. 03. 2013

Na půl osmou ráno v úterý 26. března se sjeli novináři z celé republiky do elektrárny Dukovany. Podívejte se na aktuální fotografie.

Před osmou hodinou ráno se novináři přesunuli do cvičného trenažeru blokové dozorny. Přesně v osm hodin došlo k fiktivnímu blackoutu. Celá místnost pohasla. Osvětlovaly ji blesky fotoaparátů a světlo z kamer. Zástup novinářů pod vedením tiskového mluvčího Petra Spilky se přesouvá ke vstupu do elektrárny. Každý obdrží ochrannou helmu a musí projít bezpečnostním vstupem. Kamery, fotoaparátky, nahrávadla, mikrofony a další věci procházejí skenerem. Vedle nich musí každý novinář projít vstupní kontrolní bránou. Mezitím novináři průběžně informují své redakce o průběhu cvičení, rozhlasoví novináři přímo z místa vstupují do živého vysílání.

Podle scénáře cvičení praskl v noci hlavní parní kolektor na druhém reaktorovém bloku, radioaktivní látky unikají do sekundárního okruhu. Další zastávkou je místo, kde hasiči pumpují vodu do bloku kvůli chlazení. Následuje přesun do havarijního štábu a do krytu, kde novináři sledují práci havarijního týmu. Po rozeznění sirén, což je signál, kdy se všichni pracovníci elektrárny musejí převléct do neprodyšných oděvů, tzv. tajveků, se novináři rozdělují na dvě skupiny – jedna zůstává v krytu, kde bude společně s pracovníky elektrárny uzavřena a druhá vychází ven k vstupu do elektrárny, aby natočili a nafotili převlékání pracovníků ostrahy do růžových tajveků.