Z elektrárny

V elektrárně vaří vícemistr Evropy v kulturistice

21. 08. 2023

Lubomír Tesař pracuje v elektrárně od roku 2014. Zaměstnanci ho denně potkávají při výdeji obědů, kde s úsměvem připravuje především minutkové speciality. Kromě vaření je jeho velkým koníčkem kulturistika.

Je vícemistrem Evropy, vicemistrem Velké Británie a vícemistrem Slovenska v královské kategorii Men´s Bodybuilding Open. Jak zdůrazňuje, jedná se o naturální kulturistiku, tedy bez jakýchkoliv podpůrných prostředků.

Ke cvičení mě přivedl kamarád někdy v roce 2007, závodím od roku 2015. Ještě před tím jsem hrával hokej. V současné době trénuji 5x až 14x týdně, podle toho, v jaké fázi přípravy se právě nacházím,“ popisuje Lubomír Tesař. „Většinou cvičím partii, kterou mám právě nejslabší. Žádná nesmí převažovat nebo zaostávat. Zálibu si udělám z toho, co právě potřebuji cvičit,“ říká. Práci ve dvousměnném provozu a o víkendech nebo svátcích a pravidelné tréninky, a to jak své vlastní, tak s klienty, se mu daří skloubit. Naopak vidí jako výhodu, že může změnit prostředí. Kromě elektrárny ho tak můžete potkat v Mladoňovicích, odkud pochází, nebo ve fitcentrech v Moravských Budějovicích nebo Jemnici. Díky tomuto profesionálně vykonávaném koníčku si všímá lidí v okolí i toho, v jaké jsou fyzické kondici. „Připadá mi, že je to horší. Lidé by často chtěli něco dělat, ale nemají dost vůle, co se týká pohybu nebo stravy,“ hodnotí Lubomír. Znalosti související se zdravým stravováním zúročí ve své přípravě, ale rád se o své zkušenosti podělí.
Co by tedy poradil těm, kteří uvažují o změně životního stylu? „Určitě bych doporučil najít si zkušeného trenéra, který vám ušetří spoustu začátečnických chyb nebo zranění. Nenechte si psát žádné jídelníčky, jezte to, co vám chutná, ale racionálně. Stačí omezit slazené nápoje, večerní zobání chipsů a podobně a tělo na to brzy zareaguje. Nejsou škodlivě potraviny, ale důležité je množství. A postupně přidávat další změny.“ Aktuálně se Lubomír Tesař připravuje na podzimní sezónu s cílem získat profi kartu. „V rámci federace ICN je profesionálů málo a dostanou se mezi ně jenom největší legendy. V této kategorii v Česku a na Slovensku není zatím žádný. Zatím jsem sbíral zkušenosti a teď si vybírám závody, kde je možnost profi kartu získat a doufám, že se mi to podaří. Za podporu bych rád poděkoval svým vedoucím z Delirest pánům Cupákovi, Vespalcovi a Šachlovi.“

 

Fotogalerie