Z elektrárny

V Dukovanech se výroba elektřiny a práce na odstávce nezastaví ani během Vánoc

21. 12. 2018

V průběhu letošních Vánoc pokryje Jaderná elektrárna Dukovany svoji výrobou více jak pětinu celkové spotřeby elektřiny v České republice.

Ta se každoročně o vánočních svátcích pohybuje kolem 160 milionů kilowatthodin/den. Do elektrárny během vánočního období přijdou stovky provozních zaměstnanců elektrárny, ale i pracovníků dodavatelských firem. Ti se podílí hlavně na plánované odstávce třetího výrobního bloku.

Během Vánoc budou v Jaderné elektrárně Dukovany v provozu tři ze čtyř výrobních bloků. Blok číslo 3 je od 8. prosince v odstávce pro výměnu paliva. V jejím průběhu energetici chtějí zvládnout řadu servisních a modernizačních akcí, které se nezastaví ani během vánočního období. Do práce tak dorazí nejen na 150 směnových pracovníků elektrárny, kteří zajišťující bezpečnou a spolehlivou výrobu elektřiny, ale i technici a dodavatelé, kteří mají na starosti výměnu paliva a další servisní a kontrolní práce. V rámci celé Skupiny ČEZ se během Štědrého dne a obou svátků vánočních bude o spolehlivou dodávku elektřiny, tepla i plynu do českých domácností starat 2450 zaměstnanců.

Jednou z hlavních modernizačních akcí, která bude probíhat i v následujících dnech je výměna podružných rozvaděčů. „Harmonogram prací je sestavován několik týdnů před samotným zahájením odstávky, a je rozpracován do podrobných detailů. Zároveň se ale může dynamicky měnit, tak, aby práce probíhaly stále bezpečně a v optimálním režimu,“ vysvětluje ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. I v druhé polovině prosince tak do práce dorazí stovky zaměstnanců dodavatelů. „Svátky samozřejmě zohledňujeme tak, jak je to jen možné, ale energetika patří mezi obory, které celozávodní dovolené opravdu neznají, “ doplňuje Miloš Štěpanovský.

Vedle samotného zajištění provozu musí fungovat i řada dalších činností. Dukovany i Temelín patří mezi nejstřeženější objekty v České republice. Plně zajištěna tak musí například fyzická ostraha elektrárny a v pohotovosti zůstává i jednotka hasičského záchranného sboru elektrárny, která vyjíždí pomáhat také do jejího okolí. O snídaně, obědy a večeře pro zaměstnance nepřetržitého provozu se bude denně starat nejméně 5 kuchařek a kuchařů, kteří připraví i vánoční menu. Chybět tedy nebude rybí polévka, čočka na kyselo nebo smažený řízek. Na štědrovečerní menu připraví smaženého kapra s bramborovým salátem nebo jelení kýtu s hříbkovou omáčkou. Odpolední směnový pracovníci na Štědrý den OBDRŽÍ od ředitele elektrárny tradiční balíček s ovocem, nápoji a vitamíny.

Spotřeba elektřiny v České republice v období vánočních svátků klesá oproti běžným pracovním dnům až o 20 %, podle vlivu počasí. Největší podíl na tomto úbytku má průmysl. Naopak spotřeba domácností na Štědrý den roste a dosahuje cca 160 GWh a na Nový rok je tato hodnota ještě o 5-10 GWh vyšší. Od počátku provozu elektrárna vyrobila téměř 433 TWh elektrické energie, která by vystačila všem domácnostem i průmyslu v České republice na 7 let.

Fotogalerie