Z elektrárny

V Dukovanech se konaly tradiční předvánoční trhy chráněných dílen

11. 12. 2014

Kubík ze Zbýšova má šanci začít chodit. Zaměstnanci Skupiny ČEZ mu přispěli na rehabilitaci a to hned několika způsoby.

Pětiletý Kubík se narodil císařským řezem v 37. týdnu těhotenství. Z důvodu nepřibírání a zjevného podvyživení se lékaři rozhodli jeho příchod na svět uspíšit. Jeho porodní váha byla 1790 gramů a lékaři mu diagnostikovali ochablé svalstvo ve spojení s mentálním opožděním. Velkou šancí pro zlepšení jeho zdravotního stavu je rehabilitační pobyt Klim-Therapy v Klimkovicích, který nehradí české zdravotní pojišťovny. Zaměstnanci Skupiny ČEZ společně s Nadací ČEZ mu proto věnovali 50 tisíc korun. 

Kubík dělá pokroky, i když si na ně rodiče musí vždy delší dobu počkat. To, co se jiné děti naučí za několik týdnů, Kubíkovi s velkým úsilím trvá několikanásobně déle. „Teď, v pěti letech se umí posadit, plazí se, leze po čtyřech, u opory se dostane do vysokého kleku, stoupne si a snaží se obcházet nábytek. Rehabilitační lékaři nevidí důvod, proč by neměl chodit, chce to ale čas a neustálé cvičení,“ vysvětlují Kubíkovi rodiče.

Kubíka do projektu „Plníme přání, myslíme na druhé“ doporučila zaměstnankyně Skupiny ČEZ, která pochází ze stejného místa jako Kubova rodina, tedy ze Zbýšova u Brna. Petra Lázničková pracuje v JE Dukovany jako specialistka pro nábor v oddělení Lidských zdrojů ČEZ. „Poprvé jsem se s malým Kubou a jeho maminkou setkala, když jsme jim s kolegy z elektrárny předávali víčka z plastových lahví, jejichž sběrem získává rodina peníze na léčbu. Když jsem se dozvěděla téma letošního Plníme přání, hned jsem si na ně vzpomněla. Mým hlavním cílem nebylo vybrat co nejvíc peněz, ale dát mamince i jejímu synovi najevo, že v tom nejsou sami, že se mají na koho obrátit,“ popsala.

Zaměstnanci Skupiny ČEZ, konkrétně pracovníci JE Dukovany pomohli zmiňovaným sběrem víček, přímou finanční pomocí srážkou z platu, ale také výrobou při organizovaných „dílničkách“ a následným nákupem výrobků při tradičních vánočních trzích. Ty organizuje JE Dukovany pro své zaměstnance a partnerské charitativní organizace. „V letošním roce se prostřednictvím těchto trhů vybralo 44 416 korun, z toho „vydělala“ maminka na léčebný pobyt Kubíka více než 11 tisíc korun,“ sděluje Kristýna Vohlídková z útvaru komunikace, která trhy zajišťovala. „Každoročně u nás prodávají výrobky svých klientů organizace Diakonie Myslibořice, Oblastní charita Třebíč (zařízení Úsměv a Domovinka), Circle of Life z Koněšína, Vrátka Třebíč, Barevný svět a Denní rehabilitační stacionáře pro tělesně a mentálně postižené v Třebíči,“ dodává Vohlídková.

Zaměstnanci Skupiny ČEZ společně s Nadací ČEZ pomohou v rámci charitativního projektu „Plníme přání, myslíme na druhé“ 56 handicapovaným dětem a jejich rodinám z celé České republiky. Energetici měli sami možnost přihlásit do projektu postižené dítě či mladého člověka ze svého okolí. Vytipovali takto 26 dětí, dalších 30 doporučila Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí, prostřednictvím které Skupina ČEZ vybrané peníze rozdělí.

Na pomoc handicapovaným dětem přispělo ze svých vlastních zdrojů 1036 zaměstnanců Skupiny ČEZ. Během pouhých šesti týdnů nastřádali 1 486 728 Kč a Nadace ČEZ tuto sumu zdvojnásobila na konečných 2 973 456 Kč. „Moc si vážím příspěvku každého z 1036 zaměstnanců. Na začátku jsme zamýšleli pomoci 20 dětem, ale díky obrovskému zapálení našich lidí, jsme nakonec jejich počet mohli rozšířit na 56,“ poděkovala svým kolegům Michaela Chaloupková, členka představenstva a tvář CSR aktivit Skupiny ČEZ.