Z elektrárny

V Dukovanech pěstují bylinky, pro zaměstnance i místní kuchyni

28. 08. 2018

Jaderná elektrárny Dukovany má vedle řady speciálních a unikátních zařízení také jednu novou, netradiční, ale praktickou novinku. Je jí bylinková zahrada, kterou založili letos na jaře a nyní vypěstované bylinky využívají kuchaři ze závodní kuchyně k dochucení jídel a zákusků pro zdejší zaměstnance. Případně přebytky usuší a elektrárna je využije jako drobné dárky pro návštěvy.

Ze záhonu, který se nachází ve střeženém prostoru elektrárny jen několik desítek metrů od prvního hlavního výrobního bloku, se line příjemná vůně, která v sobě mísí několik druhů bylinek, které se využívají pro přípravu jídel v místní jídelně. Zaměstnanci tak částečně jedí to, co si v areálu vypěstovali. Na zahrádce najdeme také okrasnou levanduli a motýlí keře. „Šalvěj a oregáno využíváme k úpravě mas a omáček, libeček do polévek, mátu a rebarboru do moučníků, mátu navíc do nápojů, bazalku a petržel do salátu, pažitku do příloh nebo salátů. Využití najdeme určitě i pro meduňku, mateřídoušku a echinaceu. Skladba bylinek nám naprosto vyhovuje,“ říká vedoucí závodní kuchyně Blanka Zahrádková ze společnosti Eurest.

Přesto, že radiační pozadí v elektrárně dosahuje oproti náměstí v Třebíči jen poloviční hodnoty, prošly bylinky před první sklizní důkladnou kontrolou, kterou provedli pracovníci Laboratoře radiační kontroly okolí z Moravského Krumlova. U bylinek z areálu JE Dukovany byla provedena analýza pomocí laboratorní spektrometrie gama. Tyto testy slouží ke zjišťování přítomnosti umělých a přírodních radionuklidů ve vzorcích životního prostředí. Ve vzorcích bylinek nebyla zjištěna přítomnost žádných umělých radionuklidů pocházejících z provozu JE Dukovany. Přítomnost přírodních radionuklidů v bylinkách je srovnatelná s výsledky obdobných analýz bylin a zemědělských produktů na území ČR,“ představil metodu a závěr kontroly Rostislav Striegler, vedoucí Laboratoře radiační kontroly okolí elektrárny Dukovany.

Bylinky, které se nezkonzumují přímo v elektrárenské závodní jídelně, budou sloužit jako netradiční dárek z prostředí dukovanské jaderné elektrárny. „Dlouhodobě sledujeme vliv elektrárny na okolní prostředí. Nedaleká Mohelenská hadcová step a vlastně celé okolí Dalešické přehrady svědčí o tom, že jaderná elektrárna nenarušuje zdejší životní prostředí. Dokazují to vlastně i sami zaměstnanci elektrárny tím, že bylinky konzumují,“ vysvětlil ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

 

Reportáž České televize si můžete prohlédnout zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/218411000140827-udalosti-v-regionech/video/640053

Fotogalerie