Studenti

V dnešním světě můžeme skoro všechno, ale bez elektřiny nemůžeme skoro nic

22. 02. 2016

Nejen tuto myšlenku, ale i další si mohli vyslechnout žáci středních škol v rámci odborné přednášky. Ve čtvrtek 18.2. se na Vysočině uskutečnily již po několikáté přednášky a besedy s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou.

Ta přijela pohovořit na téma "Svět (a) energie" k žákům partnerských škol Skupiny ČEZ. 

Paní předsedkyně mluvila o energii jako o vzácném zdroji. Zaměřila se zejména na otázky, k čemu člověk potřebuje energii, jak a kde ji pro své potřeby vytváří, jak dlouho vydrží neobnovitelné zdroje a jaké jsou možnosti obnovitelných zdrojů. Neopomenula ani téma nových technologií a v neposlední řadě se se studenty zamýšlela nad tím, co odkážeme budoucím generacím. 

Jedno z témat se věnovalo i tzv. "energetickým otrokům", a to v souvislosti s pokrytím energetických potřeb světoobčanů. Pro vysvětlení a lepší pochopení paní předsedkyně zavtipkovala: "Na středověké galéře přijde dozorce k veslařům a říká jim: Mám ro Vás dvě zprávy. Jednu dobrou a jednu špatnou. Nejdřív tu dobrou. Kleopatra si vyhlédla naši loď pro projížďku po pobřeží a vy tak budete mít tu čest ji vidět. Veslaři zajásají. A teď tu špatnou. Kleopatra se bude chtít projet na vodních lyžích."

Že je o přednášky stále zájem dokazovaly, naplněné sály v Jihlavě a v Třebíči. Sešlo se zde téměř 400 posluchačů. Předsedkyně je ze své pozice velmi zaneprázdněnou osobou, ale i přes to si na žáky čas snaží najít.