Z regionu

V Dalešicích diskutovali o vzdělávání v energetice

11. 10. 2023

V úterý 10. října se v Dalešicích uskutečnilo jedenácté setkání teritoriálních paktů zaměstnanosti – tedy seminář týkající se zaměstnanosti a vzdělávání v souvislosti s jadernou energetikou. Pořadatelem byla Krajská hospodářská komora Vysočiny.

Aktuální vývoj žáků a studentů středních škol, kteří se připravují na školách v oborech Elektrotechnika a energetika představil Štěpán Harašta z Českého svazu zaměstnavatelů v energetice.
O podpoře vzdělávání v oblasti energetiky na Vysočině hovořila Ivona Hájková z odboru regionálního rozvoje Kraje Vysočina. Obor Energetika na Střední průmyslové škole v Třebíči je v rámci České republiky unikátní. Funguje od roku 2009. „Poptávka studentů převyšuje kapacitu oboru. Téma energetiky rezonuje a zájem se projevuje i v přihláškách. Letošní školní rok tak průmyslová škola rozšířila Energetiku na dva obory,“ informovala Ivona Hájková. Kraj Vysočina a ČEZ plánuje vybudovat tři nové učebny a laboratoř. Součástí bude venkovní učebna uzpůsobena k umístění technologií, jako jsou fotovoltaické panely a větrné turbíny. Předpokládané náklady vycházejí na 92,4 miliony korun. Studenti se v nových učebnách začnou učit do tří let.
Ladislav Havlát, zástupce pro teoretické vyučování na Střední průmyslové školy Třebíč, odpovídal na otázky směřující na obor Energetika a na spolupráci s firemními partnery. „V prvním a druhém ročníku získají naši studenti základy techniky a fyziky, ve třetím a čtvrtém ročníku se zaměřujeme na odborné předměty a témata, která se vztahují k oboru. Součástí studia jsou stáže a exkurze v praxi,“ představil Ladislav Havlát.

 

 

 

 

 

Fotogalerie