Z elektrárny

V Čáslavicích na Vysočině mají novou učebnu přírodních věd stále otevřenou

25. 05. 2015

Žáci Základní školy Čáslavice na Vysočině se v pátek poprvé učili v nové Oranžové učebně. Specializovaná třída s vybavením pro výuku fyziky, chemie a přírodopisu umožní žákům prvního i druhého stupně seznamovat se s náročnými předměty zábavnou formou plnou názorných ukázek a her. Na moderní technické vybavení místnosti přispěla základní škole Nadace ČEZ částkou téměř 200 tisíc korun.

Předzvěstí vyučování technických a přírodovědných předmětů zábavnou formou je již netradiční vzhled samotné učebny. „Naše oranžová výuková místnost je polepena speciální fólií s motivem třídy, takže zdálky to vypadá, jako by učebna byla neustále otevřená. Pomyslně tak symbolizuje všudypřítomné hříčky a zázraky přírody, se kterými v ní budeme žáky seznamovat hravou
a zábavnou formou,“ sdělil ředitel Základní školy Čáslavice Petr Blecha, jenž si je vědom velkého významu přibližování technických oborů a předmětů dětem již v raném věku.

Žáky 3. – 9. tříd čáslavické školy tak nyní čeká vyučování obohacené o prvky, které jim náročné technické předměty vysvětlí přístupnou názornou formou a odbourají negativní vztah plynoucí z nepochopení a přílišné abstraktnosti probírané látky. V tom tamějším učitelům pomůže například nová magnetická optická sada, kamera na husím krku, průhledný kompas, model spalovacího motoru, mechanické a elektrostatické soupravy, mikroskopy nebo malá solární „větrná“ elektrárna.

Vybudování moderní výukové místnosti na škole v Čáslavicích podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Oranžová učebna. To se od roku 2010 zaměřuje na zkvalitňování výuky technických a přírodovědných předmětů ve školách po celé České republice. „Školy si uvědomují slibnou budoucnost technických oborů i fakt, že vztah k nim je potřeba v žácích pěstovat už od dětství. Jsme velmi rádi, že můžeme systematicky podporovat jejich snahu dětem dané vybavení pořizovat a vzdělávat je tak, aby si k látce pěstovaly pozitivní vztah, jako to můžeme vidět v Čáslavicích,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Fotogalerie