Z regionu

V Barevném světě práce voní – bylinkami a kávou

03. 10. 2023

Jana Mátlová pracuje jako sociální pracovnice v Barevném světě v Jaroměřicích nad Rokytnou už rok. Před tím pracovala v Komunitním centru Moravia v Třebíči, které provozuje spolek Vrátka.

Co přesně obnáší vaše práce?
Mám na starost sociální rehabilitaci našich klientů. Jednoduše řečeno vedeme klienty k pracovním návykům. Zvykají si na pracovní dobu, učí se spolupracovat, komunikovat při pracovním procesu, což třeba obnáší i to, jak se představit do telefonu a podobně.

Nacházíme se v zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde Barevný svět provozuje kavárnu. A nad ní je sušárna bylin. Co s bylinkami děláte?
Nejprve musíme bylinky vypěstovat na naší zahradě v zámeckém parku. Pak je sbíráme a sušíme v této sušárně přirozeným prouděním vzduchu. Hlavní sezóna je v létě. Pěstujeme tymián, mátu, mateřídoušku, sléz, meduňku, dobromysl a spousty dalších. Nyní na podzim bylinky zpracováváme a vytváříme z nich různé čajové směsi – na trávení, na zklidnění, proti nachlazení. Všechny bylinky zpracováváme ručně.

Se zpracování bylinek vám dnes pomáhá sedm pracovníků krajského úřadu v Jihlavě.
Už se bude rychle kazit počasí, tak jsme potřebovali víc zabrat. Klienti vše nestíhají. Přijela nám pomoct dobrá parta z jihlavského úřadu v rámci dobrovolnictví. Práce nám šla hezky od ruky.

Klienti Barevného světa mají tréninkové dny v sušárně bylinek a pak se přesouvají do kavárny?
Do práce v sušárně bylinek zapojujeme i naše klienty. Jednak se učí pracovním návykům, ale také si trénují jemnou motoriku, vedeme je k tomu, aby věděli, jaký má práce rytmus. Přes léto klienti pracují v tréninkové kavárně, kde obsluhují a také připravují objednávky. Mohou tu získat i chráněné pracovní místo.