13. 03. 2014

Vyhrocená situace na Ukrajině zatím do provozu tamních elektráren nezasáhla. Úřady pouze nařídily přísnější ostrahu.

Navzdory událostem, které v minulých týdnech výrazně změnily politickou situaci na Ukrajině, zůstává většina tamních strategických průmyslových a technických zařízení v plném provozu. To platí i pro všechny ukrajinské elektrárny, které v současné době i nadále vyrábějí dostatek elektrické energie pro celou zemi.

Vládními činiteli však byla z preventivních důvodů přijata přísnější bezpečnostní opatření. Ta spočívají především v důslednější orchraně ukrajinských elektráren, kterou v současnosti zajišťují jednotky Ministerstva vnitra i příslušníci dalších speciálních oddílů.

Mimořádná opatření se pak týkají také fungování čtyř jaderných elektráren, jež jsou pro ukrajinskou energetiku klíčové. Společnost Energoatom, která jaderné elektrárny na Ukrajině provozuje, vydala tiskovou zprávu, v níž média i veřejnost ubezpečila, že přijatá opatření vylučují jakékoli bezpečnostní hrozby, což potvrdila i Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Společnost Energoatom navíc zdůrazňuje, že všechny ukrajinské jaderné elektrárny jsou v současnosti zásobeny jaderným palivem na několik týdnů a jejich provozovatel navíc nepředpokládá, že by navzdory politické nestabilitě měly v budoucnu nastat problémy s jeho dodávkami.