Studenti

Učitelé z Vysočiny odhalili tajemství výroby energie z větru

15. 10. 2013

Dvě desítky pedagogů ze základních a středních škol z celé Vysočiny dnes místo za katedru na svých školách zamířily do školních lavic Gymnázia v Havlíčkově Brodu.

Během celodenního vzdělávacího semináře se seznámili s moderními a interaktivními metodami výuky přírodovědných předmětů. Odpoledne pak absolvovali prohlídku větrné elektrárny Věžnice na Havlíčkobrodsku.

Celkem 20 pedagogů se dnes sešlo na vzdělávacím semináři zaměřeném na moderní metody prezentace fyziky a přírodovědných předmětů. Interaktivní metody výuky přilákaly účastníky ze základních a středních škol včetně gymnázií z Pelhřimova, Humpolce, Jihlavy Žďáru nad Sázavou, Velkých Losenic i Havlíčkova Brodu. Dopolední část školení umožnila pedagogům poznat nejrůznější metodické postupy i výukové praktiky. V malých pracovních skupinkách se učitelé na chvíli vžili do role svých žáků a sami na sobě si vyzkoušeli nové metody. Všechny výukové metody představené na semináři odpovídají požadavkům školské reformy Ministerstva školství a tělovýchovy ČR.

„Něco už jsem o vzdělávacím programu ČEZ věděla, ale ještě nikdy jsem neměla možnost osobně se obdobného semináře zúčastnit. Některé z prezentovaných metod výuky již během hodin fyziky používám. Jsem ráda, že jsem si nové přístupy k výuce, který považuji za správnou cestu, mohla díky semináři ověřit,“ říká Simona Kadlčíková, která na Biskupském gymnáziu ve Žďáru nad Sázavou vyučuje fyziku, matematiku a informatiku. A dodává: „Velice jsem uvítala i možnost seznámit se s provozem větrné elektrárny ve Věžnici.“

Po obědě se pedagogové přesunuli autobusem do obce Věžnice, kde navštívili provoz místní větrné elektrárny. Zblízka a na vlastní oči se tak mohli přesvědčit, jak se síla větru ve větrné elektrárně mění v elektrickou energii. „Elektrárna ve Věžnici je první větrnou elektrárnou, kterou jsme navštívili během seminářů Svět energie pořádaných v rámci vzdělávacího programu ČEZ,“ říká koordinátorka tohoto programu Marie Dufková a dodává: „V příštím roce bychom rádi učitelům nabídli odborné exkurze i v dalších elektrárnách Skupiny ČEZ.“

Semináře tohoto typu nabízí školám společnost ČEZ v rámci svého vzdělávacího programu Svět energie zdarma. Ročně jich uskuteční deset pro více než 200 pedagogů. Semináře spojené s exkurzí v elektrárně proběhly letos také v Dětmarovicích, Tušimicích nebo ve vodní elektrárně Orlík.