Z regionu

Učitelé se zajímají o bezpečí v kyberprostoru

07. 05. 2021

V uplynulém roce se značná část komunikace a především vzdělávání přesunula do on-line prostoru. V něm se se pohybují každý den učitelé i děti, a to v případě školáků už od první třídy.

„Uvědomujeme si výhody, ale také určité hrozby, které vyplývají z používání technologií a on-line komunikace, proto jsme uspořádali dvoudílný webinář s Pavlem Pešatem právě na téma týkající se možného nebezpečí v on-line komunikaci,“ vysvětlila Magda Vránková.

Kyberprostor se stal součástí každodenního života, v mnohém nám ulehčuje, ale nese s sebou rizika. Je důležité s dětmi o nich mluvit a nenechávat je v on-linovém prostředí samotné. Rodiče a učitelé by měli být průvodci tímto virtuálním světem.

„Pro mládež je internet životní potřebou. Co se nenaučí ve škole, zjistí velmi rychle u svých kamarádů a spolužáků,“ míní lektor Pavel Pešat a dodává, že právě škola i rodina musí věnovat velkou pozornost tomu, kde se děti na internetu pohybují a jak ho používají.

Doporučil ke zhlédnutí český dokument V síti, který ukazuje reálné hrozby ohrožující děti na internetu.

„Smyslem není strašit, ale vést k uvědomění si těchto rizik. Zároveň účastníci získali seznam odkazů a zdrojů věnující se bezpečí v kybeprostoru,“ sdělila hlavní manažerka projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v regionu moravskokrumlovsko II Milada Pelajová. Pokud se o toto téma zajímáte, podívejte se na web e-bezpeci.cz, kde najdete spoustu zajímavých informací.


Eva Fruhwirtová