Z regionu

Twilight sága – nejoblíbenější kniha v třebíčské knihovně

18. 02. 2013

U teenagerů na Třebíčsku vede mezi knihami Twilight sága, u starších je to severská detektivka. Ukazují to čísla vypůjčených knih v třebíčské knihovně.

Marie Dočkalové, ředitelky třebíčské knihovny, jsme se zeptali na současné nejoblíbenější knihy. A také na ty její.

Jaká kniha u teenagerů aktuálně vede?

Zatím stále Twilight sága, ale očekáváme, že s příchodem dalších původně literárních a pak filmově a reklamně podpořených hrdinů všichni upíři a vlkodlaci zmizí v propadlišti literárních dějin.

Která kniha je v poslední době nejoblíbenější u dospělých?

Fenoménem jsou již poměrně dlouho severské detektivky, kde davové šílenství začalo u Švéda Stiega Larssona. Původní profesí novinář stačil do své předčasné smrti napsat trilogii Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda a tyto knihy jsou již několik let stále rezervované. Nutno říct, že se jim kromě napínavého děje nedá upřít i literární kvalita, což již nelze říct u některých pokračovatelů. Severská detektivka byla i tématem jedné loňské Literární kavárny v knihovně, přednášela nordistka a teatroložka Karolína Stehlíková.

A jaká je vaše oblíbená kniha?

Vzpomínám na řadu knih, ale těžko se k některé vrátím. Při výběru mě asi dost ovlivnily názory mého středoškolského profesora češtiny, jímž byl literární vědec a kritik Zdeněk Kožmín, v 70. letech uklizený režimem na gymnázium v Zastávce u Brna. Jako nejpilnější čtenář bych asi v anketě neuspěla. Když už se ke knize dostanu, chci z toho něco mít a nečtu rychle a zběsile, takže toho nejsou žádná kvanta (úsměv). Nevybírám si žádné specifické žánry a ani žádný nezatracuji, dobrou klasiku si přečtu stejně ráda jako dobrou sci-fi nebo fantasy. Kdybych měla zmínit nějakého současného autora, pak by to asi byl britský spisovatel Louis De Berniéres, třeba kniha Ptáci bez křídel o tragédii Turků, Řeků a Arménů mezi dvěma světovými válkami byla v posledních letech jedním z mých nejlepších čtenářských zážitků. Napsal i zfilmovanou knihu Mandolína kapitána Corelliho, ale jak už to tak bývá, film a kniha mají zcela odlišný rozměr. Zážitek z knihy a filmu byl přímo úměrný věnovanému času.