(Ne)známé

Tříletý projekt zaměřený na rozvoj vzdělávání přinesl spousty inspirace

23. 03. 2021

Výměna zkušeností, inspirace pro učitele i další aktéry vzdělávání, rodilí mluvčí ve školách, workshopy, soutěže pro školy a spousta dalších aktivit se podařila realizovat týmu projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve správním obvodu Bystřice nad Pernštejnem. Do tříletého projektu se zapojily všechny mateřské i základní školy v regionu, bystřické gymnázium i střední odborná a vyšší škola.

Učitelé měli možnost rozšířit své znalosti z v oblasti práce s informacemi v dnešní době, kterou nazývám dobou postfaktickou, přínosné podle nich byli také semináře zaměřené na aktivity podporující čtenářskou gramotnost. „Zaměřili jsme se i na kybernetickou bezpečnost. Preventivní programy jsme nabídli učitelům, žákům i rodičům. Interaktivní diskuze byly velkým přínosem, zvláště ty, které s žáky vedli vysokoškolští studenti,“ informovala Jitka Zelená, manažerka projektu MAP Bystřice nad Pernštejnem. Praktické dopady měly také aktivity z oblasti rovných příležitostí.  Oblíbené byly tvořivé dílny, se zájmem se setkala podpora kulturních tradic. Do spolupráce zapojili na Bystřicku i firmy. Podařilo se zrenovovat dvě trafostanice podle návrhů dvou dívek ze základních škol. Jednalo se o soutěž ve spolupráci s energetickou firmou. Jednou z největších akcí, kterou uspořádali pro děti z mateřských škol byl celodenní workshop ve sklářské huti ve Škrdlovicích. Děti si vyzkoušely práci se sklem, barvily a stříhaly sklo. Další skupiny dětí strávily čas u truhláře a u včelaře. „Celkem se těchto kurzů zúčastnilo na pět se dětí,“ prozradila Jitka Zelená.
Za dobu projektu se podařilo uspořádat opravdu hodně kvalitních a smysluplných aktivit, které měly jedno společné – rozvíjet vzdělání z různých pohledů a v různých směrech. „Jsem rád, že se zapojila veřejnost, rodiče, odborníci, kolegové starostové a mnozí další. Poděkování patří realizačnímu týmu, který věnoval velkou energii do přípravy všech činností. Vzdělání je nesmírně důležité a v žádné době na něj nesmíme rezignovat,“ shrnul starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska. Na projekt MAP II by měl navázat MAP III. Jitka Zelená potvrdila, že žádost už je podaná a nyní čekají na výsledek rozhodnutí.

 

 

 

 

Fotogalerie