(Ne)známé

Tři otázky pro ředitelku nemocnice Evu Tomášovou

13. 04. 2020

Paní ředitelko, jak se vám daří zvládat současnou situaci?
Je to velmi náročná doba pro všechny zaměstnance bez rozdílu. Všichni se snažíme dělat všechno pro to, abychom ve zdraví a poklidu zvládli tuto nelehkou situaci. Jsme v úzkém spojení se zřizovatelem, což je Kraj Vysočina, s Krajskou hygienickou stanicí Jihlava, pracoviště Třebíč, a také se složkami Integrovaného záchranného systému. Věříme, že i pacienti budou zodpovědní a udělají vše pro to, aby ochránili zdraví všech zdravotníků, a to především tím, že budou nosit poctivě ochranné roušky a nahlásí a nezamlčí žádné skutečnosti, které by mohly ohrozit chod celé nemocnice.


Zdravotníci a personál nemocnice patří do tzv. první linie. Jaká mezi nimi panuje nálada?
Kvalitní péče o naše pacienty je na prvním místě. Lékaři, sestry, ale i další personál nemocnice dělají ve své práci maximum. Jsme si vědomi, jaké břemeno je na nás kladeno. Na některých je samozřejmě znát únava. Všichni se ale snaží táhnout za jeden provaz. Vždy nás potěší dobrovolníci, ale také některé firmy, které pomohou třeba s tím, že dovezou jídlo nebo dodají tolik potřebné ochranné pomůcky. Ptáte se na náladu… snažíme se udržovat dobrou náladu, ale přiznávám, že někdy je to opravdu těžké.


Jak je na tom nemocnice s ochrannými pomůckami?
Budu se opakovat, ale vím, že je to těžké období pro všechny a také pro ekonomiku. Na prvním místě je ale ochrana zdraví. Musíme myslet na to, že tu není jenom koronavirus, ale že i při pandemii ženy rodí, máme onkologicky nemocné pacienty, pacienty s infarkty a podobně. V této době více jak jindy opravdu potřebuje nemocnice pomoci. Přivítáme v první řadě ochranné pomůcky, zoufale se nám nedostávají respirátory a ochranné obleky. Budeme velmi vděční za potřebné finanční dary. Každá pomoc se počítá a každá tisícikoruna v nemocnici má svou konkrétní podobu pomoci našim blízkým. Děkuji všem, kteří se rozhodli (nebo teď rozhodují) pomoci nemocnici. Víte, jsme v tom společně. A jsem moc ráda, že se v Češích probouzí vlna solidarity. Spojuje nás společný nepřítel. Zvládneme to jedině společně.


Jitka Mácová a Eva Fruhwirtová