Z elektrárny

Třetí dukovanský blok dosáhl 100% výkonu, elektrárna vyrábí naplno

21. 11. 2022

Provozu všech čtyř výrobních bloků Jaderné elektrárny Dukovany na plném výkonu dosáhli energetici o víkendu, kdy po odstávce dosáhl 100% výkonu také třetí výrobní blok. Elektrárna nyní dodává do sítě 2000 MWh bezemisní elektrické energie.

Bezemisní elektrickou energii blok začal dodávat po odstávce pro výměnu paliva ve středu 16. listopadu a poté operátoři postupně zvyšovali jeho výkon a prováděli další předepsané kontroly a testy. V pátek večer provedli specialisté z elektrárny tzv. zpřesněné měření výkonu bloku, při kterém byly stanoveny parametry pro provoz bloku na 100% výkonu. Ohřev vody v reaktoru tak dosahuje 30,4 °C. V průběhu dnešního dne bude provedeno kontrolní měření, které by mělo potvrdit vypočtené hodnoty a tím budou ukončeny všechny předepsané kontroly a testy pro uvedení bloku do provozu.

Další plánovaná odstávka pro výměnu paliva čeká 3. výrobní blok až v lednu 2024 a blok je tak připraven pro více než roční provoz na nominálním výkonu. V provozu jsou nyní všechny české a moravské jaderné bloky, čtyři v Dukovanech a dva v Temelíně.

"Další odstávka pro výměnu paliva čeká elektrárnu až v příštím roce v únoru na druhém výrobním bloku," doplnil tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

Fotogalerie