Z regionu

Třebíčská whisky rozšířila seznam regionálních produktů

20. 02. 2020

Seznam výrobků, které mají právo nosit značku Vysočina regionální produkt, rozšířila Trebitsch single malt whisky. Rozhodla o tom odborná porota.

Potvrzení převzal z rukou hejtmana Kraje Vysočiny Jiřího Běhounka začátkem února provozní ředitel Ondřej Chládek.

Na začátku byla myšlenka otevřít bar. A proč v něm nemít vlastní whisky? Tuto otázku si před osmi lety položil Tomáš Dyntar. Využil své zkušenosti z pivovaru a pustil se do práce. Výsledkem byla první třebíčská single malt whisky na světě. Do týmu přizval svého kamaráda Ondřeje Chládka, který se stal provozním ředitelem. V Šebkovicích u Třebíče koupili starý lihovar a pustili se do oprav. V současné době také provozují stylový whisky bar v třebíčské židovské čtvrti. Zlatavý mok z Třebíče si našel své příznivce nejen na Vysočině a v České republice, ale po celém světě. Úspěch české whisky tkví v tom, že díky dlouhé tradici českého piva se produkuje v Čechách výborný slad a svou roli hraje také místní voda a nadmořská výška Vysočiny. Díky tomu je zde dobrý tlak a vlhkost vzduchu. Whisky nakuřují na české rašelině a zraje v dubových sudech vyráběných a vypalovaných tradičním způsobem. Každou láhev pak stáčejí ručně. A také jednotlivě uzavírají. Whisky dělá dobré jméno nejen Třebíči, ale také celé Vysočině. Kromě rozšíření seznamu regionálních produktů o whisky z Třebíče schválila komise recertifikaci u osmnácti položek na seznamu Vysočina regionální produkt a prodloužení statutu Síť regionálních produktů u jedenácti provozoven.

 

 

Eva Fruhwirtová