Z regionu

Třebíčané si připomněli konec druhé světové války, padlé i křehký mír

16. 05. 2019

Třebíčané uctili všechny padlé hrdiny ve druhé světové válce, ale i oběti teroristických činů ve 20. století při pietním shromáždění v úterý 7. května. Oslavy konce války se poté přesunuly na Hrádek. Cvičném seskoku parašutistů přihlížely stovky lidí.

Pietní akt před radnicí zahájil starosta Pavel Pacal. „Vzpomínáme s úctou nejen na vítězství, ale i na ty, kteří se stali oběťmi válečného běsnění. Ačkoliv se nám může druhá světová válka jevit jako minulost, musíme si ji stále připomínat. Současné události ve světě i v bezprostředním sousedství děsivě připomínají svět před nástupem německého nacismu. Krvavé konflikty probíhající na Východě a z jihu se k nám tlačící ideologie, pro niž jsme podřadnou rasou, jsou velmi nebezpečné. Vzpomeňme proto i na oběti teroristických útoků ve 20. století.“ Po položení věnců vedením města zazněla česká státní hymna.

 

Z nebe se sneslo pět parašutistů. Lidé je ocenili velkým potleskem

Oslavy vítězství pokračovaly na Hrádku. O hudební doprovod se postarala kapela Druhej dech a o atraktivní podívanou, na kterou přišly stovky Třebíčanů, výsadkáři z letecké základny v Náměšti nad Oslavou. Z nebe nad Třebíčí se sneslo celkem pět parašutistů. Poslední, kapitán M.K, seskočil i s českou vlajkou. Vojáci seskočili z 1500 metrů na předem stanovenou plochu. Pro lepší orientaci jim kolegové místo doskoku označili fialovou dýmovnicí. „Místo seskoku jsme z výšky viděli dobře. Je zapotřebí udělat pár úkonů pro rekognoskaci terénu a podle toho se určí místo výsadku. Velkou roli hraje vítr. Když fouká velký vítr, je potřeba letět dál, když nefouká žádný, tak vyskakujeme blíž k ploše, kam máme dopadnout,“ vysvětlil velitel skupiny výsadkářů kapitán M.H.

K dobové atmosféře přispěla přehlídka vozů, techniky zabraní i uniforem, kterou připravil Veteran Car Club z Třebíče a také úžasná módní přehlídka Army look v podání modelů a modelek ze spolku Míša & Míša.

foto město Třebíč

 

 

 

 

 

 

Fotogalerie