Z regionu

Třebíč může mít další osvětlený přechod

23. 04. 2013

„Pro osvětlení třebíčského přechodu jsem už hlasoval,“ svěřil se vedoucí odboru dopravy v Třebíči Aleš Kratina.

Stejně jako Aleš Kratina mohou lidé v projektu Vaše volba 2013 Skupiny ČEZ v termínu od 10. dubna do 24. května hlasováním na webových stránkách ČEZ www.cezregiony.cz určit, které přechody jsou nejnebezpečnější a potřebují proto vybavit osvětlením.

Pane Kratino, o který přechod se přesně jedná?

Je to přechod pro chodce na Bráfově třídě pod vlakovým nádražím, který se nachází u frekventované křižovatky s místní komunikací ulice Chlumeckého a ulice Kostnické. Tento přechod je velmi frekventovaný ráno a v odpoledních hodinách, kdy studenti a ostatní občané přecházejí z vlakového nádraží do města.

Jaké jsou výhody osvětlených přechodů?

Při snížené viditelnosti je chodec daleko lépe vidět. Jeden z posledních neosvětlených přechodů v Bráfově ulici je právě tento, který je navržen do projektu Vaše volba 2013 Skupiny ČEZ. Opravdu tady docházelo k nebezpečným situacím, zvláště tedy při snížené viditelnosti. Ačkoliv je zde stanovena padesátikilometrová rychlost, tak řidiči zde jezdili vyšší rychlostí a pak se stávaly situace, kdy řidiče nestačili před přechodem dobrzdit. Osvětlený přechod výrazně zvyšuje bezpečnost chodců.

Potřebovala by Třebíč ještě nějaký další přechod osvětlit?

Přiznávám, že těch přechodů, které bychom potřebovali nasvětlit, už není tolik. Ten nejdůležitější je vybrán.

Kolik je vlastně v Třebíči osvětlených přechodů?

Ty nejdůležitější přechody jsou osvětleny. Město se snaží systematicky zvyšovat bezpečnost. Ale jakákoliv finanční pomoci z jiných zdrojů je velmi vítaná.