Studenti

Tisknout na 3D tiskárně můžete i na střední průmyslové škole technické v Brně

05. 12. 2013

Poslední listopadový víkend 29. a 30. 11. proběhl na Střední průmyslové škole a vyšší odborné škole technické Brno den otevřených dveří.

„Každá moderní škola musí reagovat na dynamicky se měnící podmínky ve společnosti, ve vzdělávání i v oblasti technického pokroku a inovací. Je to jeden z nejdůležitějších aspektů kvalitního vzdělávání. Myslím, že naší škole se daří za dobu existence vychovávat a vzdělávat kvalitní a kvalifikované absolventy,“ přibližuje školu ředitel Ladislav Němec.

Svědčí o tom i návštěva školy bývalými absolventy. Jedním ze studentů, který se přišel podívat na svoji bývalou školu je Martin Sedlák. „Přišel jsem se podívat hlavně na učitele a poděkovat jim za to co mě naučili. Vzpomínám na ně hlavně v předmětu matematika, kde velmi využívám svoje vědomosti z předmětu aplikovaná matematika, který jsem na střední měl a jsem za to rád,“ říká student Silnoproudé elektrotechniky a energetiky VUT v Brně.

Dny otevřených dveří jsou zejména pro žáky základních škol a jejich rodiče, aby se podívali, jak škola vypadá, jaké má vybavení a co vlastně nabízí za obory.

Nahlédnout mohli například do strojních a technologických laboratoří. „Žáci se zde učí vše o strojírenské technologii a to například obrábění, odlévání či svařování“, říká učitel Jiří Ševčík.

Prakticky se pak všechno učí v dílnách, kde žáci pracují např. na nejmodernějším pětiosém CNC obráběcím stroji.

Ve škole se nachází i slévárna a kovárna. Mezi žáky oboru umělecký kovář je i jedna dívka, Kamila Staníková. „Táta je kovář a já jsem v kovárně od malička, byla to tedy pro mě jasná volba“, říká Kamila, která bydlí ve Zhoři na Jihlavsku.

SOŠ a VOŠ Sokolská, která je partnerskou školou skupiny ČEZ má ve svém vybavení mezi učebními pomůckami i 3D tiskárnu. Tu obsluhuje Barnabáš Jakob, učitel předmětu CAD systémy, kde se tiskárna používá. „3D tiskárna je vlastně modelovací systém. Studenti si nejdříve v programu věc navrhnou a pak jim tiskárna vyrobí dokonalý prototyp“, říká učitel.

Škola, která se může pochlubit absolventy jako je Josef Dobeš či Vladimír Menšík nabízí vzdělání ve strojírenství a technickém lyceu. Součástí je i vyšší odborná škola se zaměřením na management.