(Ne)známé

Tisíce lidí u odhalení památníku sv. Zdislavy v Křižanově

27. 09. 2015

V neděli 27. září byl v Křižanově odhalen unikátní architektonický památník sv. Zdislavy, místní rodačky, která byla v roce 1995 svatořečena papežem Janem Pavlem.

Památník má v průměru dvanáct metrů a je vysoký kolem tří metrů.  Kašnu památníku ze šedomodré žuly bude zdobit socha Zdislavy, kterou vytvořil akademický sochař Otmar Oliva. Dosud připomínala sv. Zdislavu jen plastika v místním kostele, letos to bude důstojný památník, který také přiláká nové návštěvníky do Křižanova..

Ve 14 hodinzačala na zcela nabitém náměstí mše svatá, kterou celebroval brněnský biskupem Vojtěch Cikrle. „Svatá Zdislava má tři jednoduché, ale v dnešní době významné atributy, a to manžela, děti a bližní, kteří potřebují pomoc.  Zdislava nám připomíná, jak je důležitá rodina a že nemá alternativu. Zvláště dnes je to provokativní, protože na prvním místě mají lidé individuální svobodu, která se neslučuje podle jejich mínění s manželstvím. Dochází tak k rozložení pravého lidství. Kde se jinde člověk naučí zodpovědnosti a lásce, než v rodině? Občanská společnost bud právě taková, jak rodiče vychovají své děti,“ promluvil v kázání biskup Cikrle. Zdůraznil také, že stát podporuje nesesdané víc, než mladé sezdané páry. S tímto apelem o změnu se obrátil na zákonodárce sedící v předních řadách.

Mši doprovázel sto členný pěvecký sbor z Vysočiny pod vedením dirigenta Karla Tomka z Třebíče.  Slavnosti se zúčastnila také představitelka Zdislavy ve filmu V erbu lvice Milena Steinmasslová. Atmosféru krásně podtrhlo vystoupení Jiřího Pavlici a Hradišťanu, zahráli Missu brevis.

Památník se začal připravovat od roku 2012. Celkové náklady jsou kolem sedmi milionů a dosud se podařilo nashromáždit šest milionů. Na památník přispěla také Nadace ČEZ. V roce 2013 byl slavnostně poklepán základní kámen, který požehnal papež František ve Vatikánu. Hlavními iniciátory a tahouny celého projektu realizace památníku je farář Tomáš Holcner a  Nila Vodičková. „Myšlenka na zřízení památníku naší celosvětově známé nejslavnější rodačce a občance sv. Zdislavě, jež je ochránkyní rodiny, příkladem nezištné mateřské lásky a péče o chudé a nemocné, ve mně rostla již od mládí. Pamatuji si však přesně, že za panem farářem Tomášem Holcnerem jsem s ní přišla 25. listopadu 2010,“ sdělila Nila Vodičková, jejíž nápad se setkal s nadšením. „Stál před námi ale nelehký úkol sehnat prostředky na jeho realizaci. Náklady se nakonec vyšplhaly na něco přes sedm milionů korun, proto jsem velmi vděčná všem, kdo se na jeho financování podíleli. Bylo to velmi mnoho práce, po dnešku ale nikdo nepochybuje o její smysluplnosti, odhalení památníku všem přítomným na dlouho zatajilo dech,“ dodala Nila Vodičková, která usilovala o to, aby památník nesl nejen vysokou duchovní a historickou, ale také uměleckou hodnotu. Tu zaručil akademický sochař Mistr Otmar Oliva, jehož socha křižanovský památník sv. Zdislavy zdobí.

 

Nadace ČEZ přispěla

Vybudování památníku sv. Zdislavy podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového programu Podpora regionů, který je zaměřen na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Na křižanovském náměstí nyní stojí jedinečná stavba nesoucí nesmírnou duchovní, kulturní i uměleckou hodnotu. Reprezentuje pouto k bohaté minulosti městyse, kumuluje energii a připomíná důležité hodnoty lidského života. Jsme velice rádi, že jsme se na jejím vzniku mohli také podílet,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

 

Kdo byla sv. Zdislava

Narodila se kolem roku 1220 významnému velmoži Přibyslavovi z Křižanova a jeho ženě Sibyle. V sedmnácti letech ji provdali za urozeného Havla z Markvartic, který spravoval panství na severu Čech, a byl důvěrníkem krále Václava I. Blahořečena byla v roce 1907 a svatořečena v roce 1995 papežem Janem Pavlem II.  Zdislava byla nazývána matkou chudých, pomáhala nemocným a starala se o manžela a své čtyři děti. Je patronkou rodiny.

 

Text a foto Eva Fruhwirtová