29. 11. 2013

Takový je výsledek ekologického auditu, který v tomto týdnu provedla na českých jaderných elektrárnách mezinárodní auditorská společnost Det Norske Veritas. Po čtvrté tak Dukovany obhájily toto prestižní ekologické osvědčení.

Temelín i Dukovany hodnotí auditoři pravidelně každý rok. Pokaždé se podrobně zaměřují na určité téma. Na Dukovanech se tentokrát soustředili v rámci hlavního tématu auditu na Havarijní připravenost ve vztahu k environmentu. Auditoři během kontroly nahlíželi do dokumentace, pokládali otázky zaměstnancům a navštívili různé části elektrárny. Na objektech mimo areál elektrárny, na retenčních nádržích, kontrolovali například systém záchytu a likvidace škodlivých látek v případě, že by se tyto látky dostaly do kanalizace.

Na všech relevantních pracovištích byla sledována a hodnocena úroveň zajištění proti úniku ropných a chemických látek do životního prostředí, jakož i naplnění příslušných právních požadavků „I na takové případy je elektrárna připravena a cvičena v rámci řešení případných nežádoucích událostí,“ řekl Vlastimil Pejčoch z mezinárodní auditorské společnosti Det Norske Veritas. „Provozování jaderných zařízení v ČR je postaveno na nejvyšších standardech, tyto jsou v mnoha případech vzorem pro ostatní průmyslová odvětví. Navíc je automatické neustálé zlepšování se, dle principů ISO normy, čehož jsou důkazem minimalizace plnění limitů, stanovených orgány státní správy,“ dodáva Vlastimil Pejčoch.

Det Norske Veritas

  • Je jednou z vedoucích certifikačních společností ve světě, která byla založena v roce 1864. V České republice působí od roku 1991.
  • Pracuje v ní kolem 1800 zaměstnanců prostřednictvím 300 kanceláří ve 100 zemích světa.
  • Mezi její klienty patří Ford, Opel, General Motors, British Petroleum, atd.
  • V České republice jsou to kromě společnosti ČEZ například Plzeňský Prazdroj, Zentiva a.s. Praha, Deloitte and Touche, Škoda Electric, EVI Vítkovice a další., Škoda JS