31. 08. 2013

Další nezávislý způsob doplňování vody do reaktoru zprovoznili technici na Jaderné elektrárně Temelín. Nově tak mohou zajistit chlazení reaktoru i v případě, že přijdou o všech deset variant elektrického napájení. Jedná se o další opatření realizované v návaznosti na výsledky zátěžových testů EU.

Dosud byl Temelín vybaven čtyřmi nezávislými způsoby chlazení reaktoru. Každý ze systémů je minimálně dvakrát zálohovaný. Pouze jeden z nich však není závislý na dodávkách elektřiny. „Tyto systémy sice do reaktoru doplní vodu, ale ta by necirkulovala, pokud by čerpadla byla bez proudu. I přes velké množství záloh na dodávku elektřiny, jsme hledali způsob, jak zajistit chlazení reaktoru i v případě, že všechny tyto záložní zdroje z nějakých příčin nebudou k dispozici,“ vysvětluje důvody úpravy Miloš Štěpanovský, ředitel JE Temelín.

V takovém případě temelínští hasiči přistaví mobilní čerpadlo a zvnějšku obestavby reaktoru ho napojí do přípojného místa, které elektrárna právě pro tento účel speciálně zřídila. „Technicky se nejednalo o jednoduchou záležitost. V místnosti, kam jsme přípojné místo k chladicímu systému zřizovali, je řada potrubních tras. Při manipulacích jsme tak museli být velmi opatrní,“ doplňuje Štěpanovský. Přípojné místo je osazeno několika armaturami, jejichž hmotnost se pohybuje od 150 do 250 kilogramů. Systém je připraven i tak, aby umožňoval doplňování vody zvenku. Té je na elektrárně dostatek. Z vlastních zásob by elektrárna dokázala oba bloky chladit celý měsíc. „Jedním ze zdrojů vody jsou bazény pod chladicími věžemi, což je přibližně 200 metrů od přípojného místa. Pro její přečerpání k výrobnímu bloku bychom použili klasické požární hadice,“ popisuje vodní cestu Radek Vymazal, velitel temelínských hasičů.

Právě v těchto dnech byl nový systém fyzicky odzkoušen. „Za 45 minut jsme byli schopni mobilní čerpadlo zapojit a systém vnějšího doplňování zprovoznit. Obnovení cirkulace vody v reaktoru a pomocných systémech je tedy otázkou několika desítek minut,“ dodává Vymazal.

Zátěžovými testy prošlo všech 140 evropských reaktorů v roce 2011. „I když tzv. stresstesty potvrdily, že projekt elektrárny je velmi robustní i s ohledem na nejhorší havarijní situace, na základě poučení z havárie elektrárny Fukušima, jsme získali další podněty, jak bezpečnost elektrárny ještě posílit. Plánované akce, zařazené do projektu zvyšování bezpečnosti, postupně realizujeme. Zajištění alternativního způsobu odvodu tepla z reaktoru je jednou z důležitých akcí,“ říká Bohdan Zronek, ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ.

Aktuální stav realizace zátěžových testů

Opatření přijatá na základě provedených zátěžových testů jsou obsažena v Programu zvyšování bezpečnosti elektrárny. V letech 2011-2012 elektrárna dokončila skoro dvě desítky opatření (18 opatření). Loni technici ověřili schopnost doplňování vody do kontejnmentu pomocí hasičské techniky, zabezpečili průlezy k nádržím dieselgenerátorů, zodolnili kryty pro ukrytí personálu elektrárny nebo upravili a doplnili důležité postupy pro řešení havarijních stavů. Elektrárna bude pokračovat v přípravě doplnění dalšího, již jedenáctého, způsobu elektrického napájení, ve zvýšení kapacity zařízení na likvidaci vodíku v kontejnmentu, nebo v seizmickém zodolnění požární stanice. Kompletně by měl být národní akční plán stanovený pro obě elektrárny naplněn v roce 2015.