Studenti

Technické obory pro holky. Proč ne?

06. 01. 2014

Národní kontaktní centrum již od roku 2009 pomáhá středoškolačkám nadaným na technické předměty s výběrem, kam po maturitě – na jaký obor a na jakou vysokou školu.

V lednu odstartoval šestý ročník programu Mentoring – ženy a věda. Program je určen pro studentky se zájem o studium vysoké školy technického zaměření, které by rády zjistily, jak to na takové škole chodí, a udělaly si jasnější představu o tom, co jednotlivé obory nabízí.

Program je postaven na osobním vedení jedné středoškolačky (mentee) jednou mentorkou – studentkou vyššího ročníku vysoké školy. Mentorka představuje středoškolačce svůj obor a zasvěcuje ji do vysokoškolského systému studia. Bere ji s sebou na přednášky, do laboratoří, radí ji s přijímacími zkouškami na VŠ, doporučuje relevantní literaturu atp. Konkrétní plán je na individuální domluvě mentorky a středoškolačky, která tak má možnost zaměřit se na to, co ji nejvíce zajímá. Součástí programu jsou i společné aktivity s ostatními účastnicemi programu. Středoškolačky tak mohou zjistit, jak to chodí i na jiných školách a oborech, než studuje jejich mentorka.

Do programu byly doposud zapojeny mentorky z vysokých škol, jako je České vysoké učení technické v Praze, Univerzita Palackého v Olomouci, Vysoké učení technické v Brně, Masarykova univerzita v Brně, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a další.

Národní kontaktní centrum – ženy a věda přispívá k budování genderové rovnosti v oblasti vědy a výzkumu. Od roku 2001 rozvíjí diskuse a prosazují opatření k odstranění diskriminace a genderové nerovnosti ve vědě. Mezi jejich činnosti patří zejména zvyšování povědomí o genderové problematice ve vědě a zviditelnění vědkyň a jejich prací. Podporují a rozvíjí spolupráci žen ve vědě a zapojují se do mezinárodních sítí a tvorby vědních politik.