(Ne)známé

Tapety prožívají svůj návrat

31. 07. 2013

Zájem o tapety, samolepící dekorace a šablonové fólie narůstá. Mladší generace se nebojí experimentovat a do svých bytů a pokojů vpouštějí nejrůznější motivy.

K důležitým prioritám mladých lidí patří kvalitní bydlení. Ať už se jedná o jakkoli velký dům, byt či v případě studentů o koleje, podstatné je cítit se ve svém obydlí dobře. K tomu napomáhá správná dispozice nábytku, vhodné zařízení, zvolené materiály a kombinace barev nejen na zdech.Jedním ze současných trendů jsou tapety, samolepící dekorace na stěnu a šablonové fólie, které za pár okamžiků dodají místnosti zajímavou atmosféru. Tapety a veškerá výzdoba zdí slaví svůj velký návrat. Ovšem ne v celém bytě a po všech zdech jak tomu bylo dříve, ale jen jako doplněk. Používají se na jednu stěnu a někdy dokonce jen na její část.  Díky neustálému vývoji trendů se můžeme v dnešní době setkat i s nástřiky motivů na povrch stěny pomocí šablonových fólií.

Zájem o tapety, samolepící dekorace a šablonové fólie narůstá. To je dáno zejména tím, že mladší generace se nebojí experimentovat a je otevřena změnám. Díky mnoha časopisům a pořadům, které se věnují tematice bydlení, se spousta lidí nechává inspirovat k častější obměně interiéru. Dnes jsou velmi oblíbené prostorné a prázdné stěny, které zdobí ony malby z šablonových fólií, případně samolepící dekorace. Nutno podotknout, že ve výběru vzorů jsou Češi čím dál odvážnější.

„Šablonové fólie, které se používají pro nástřik vzoru na stěnu, mají na rozdíl od tapet a samolepek velké výhody. První výhodou šablonových fólií je dokonalý výsledný efekt, protože nastříkaný motiv kopíruje povrch stěny, a proto nevznikají žádné nerovnosti, jak je tomu u tapet. Navíc použité technologie u šablonových folií umožňují vysoký detail kresby oproti samolepícím dekoracím na zeď.  Další výhodou je, že se jedná o originální grafické motivy. Dokonce si každý může vymyslet svou vlastní grafiku. Šablonové fólie se mohou používat jak v interiéru, tak i v exteriéru,“ vysvětluje autor projektu BeStick Josef Tázler.

Jak přenést motiv na stěnu

Tapety nabízejí možnost plnobarevného potisku, avšak jsou limitovány malým množstvím druhů papíru. Jejich spoje jsou z krátké vzdálenosti znatelné a jejich životnost je velmi omezená. Další variantou jsou klasické samolepící fólie. Ty jsou ale dodávány v maximální šíři 100 cm a při výsledném efektu je vidět rozdílná povrchová struktura, která v interiéru působí uměle. Poslední a za nás nejlepší variantou, jak profesionálně dekorovat stěnu, je nástřik pomocí šablonové fólie.