Z elektrárny

Tábor v Dukovanech ohodnotily děti deseti body z deseti

11. 08. 2022

Unikátní program, včetně návštěvy krytu, laboratoří a dokonce zkoušky řízení bloku na trenažéru. To všechno absolvují děti zaměstnanců, kteří se podílí na odstávkách a provozu jaderných elektrárnách. Právě pro ně jsou určené příměstské tábory, pořádané přímo v jejich areálech.

Samotné infocentrum elektrárny Dukovany nabízí kromě řady exponátů, odpočinkových míst, nebo kinosálu výjimečný prostor pro všechny věkové skupiny. Kromě běžných návštěvníků ho letos „obsadilo“ pět desítek dětí z výjimečného příměstského tábora.  „Děti se vždy moc těší a také je pro nás rodiče i prarodiče výhoda, že máme týden z prázdnin o děti postaráno,“ říká Jana Cafourková, specialista ekonomické podpory JE.

V průběhu dvou týdnů se děti seznámily s činností dukovanských hasičů, speciální jednotky Policie ČR, která sídlí přímo v elektrárně, prohlédly si výcvikový trenažer a havarijní kryt, zdokonalily se v angličtině a také vyrazily na výlet do zábavního centra Permonium v Oslavanech a na zámek v Budišově. Nevynechaly ani nedalekou Přečerpávací vodní elektrárnu Dalešice.

„Hodně jsem se těšila, že se tady seznámím s novými kamarády. Překvapilo mě, jak jsme šli do havarijního krytu, protože tam jsem ještě nikdy nebyla,“ říká účastnice tábora desetiletá Eliška. „Tento tábor hodnotím deseti body z deseti,“ doplňuje bráška Petr.

"Pro většinu dětí, jejichž rodiče v elektrárně pracují, je elektrárna známé prostředí a hodně už o jejím provozu vědí. Proto pro ně nebyl problém zodpovědět otázky letní soutěže (více zde) a získat plyšového Watíka nebo Joulinku," doplnil tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

„Příměstské tábory v naší elektrárně jsou už tradicí. Rodičům, ale i pracujícím prarodičům, tímto způsobem pomáháme skloubit pracovní povinnosti s péčí o děti během letních prázdnin. Zároveň věřím, že alespoň část z nich se k nám vrátí v dalších letech jako účastníci různých stáží, které organizujeme, a v budoucnu to mohou být i naši zaměstnanci,“ říká ředitel elektrárny Roman Havlín.

Organizačně příměstské tábory zajistily Jazyková škola Alrete z Ivančic a Třebíčské centrum.