(Ne)známé

Surfování po gaučích aneb netradiční možnost, jak vycestovat do zahraničí

16. 11. 2012

Ano, surfovat se dá nejen po internetu nebo vlnách, ale i po gaučích. Že je polehávání na nich, přepínání televizních programů a virtuální cestování po světě oblíbenou činností mnohých? Možná, ale pozor na záměnu pojmů. Tady není řeč o gaučingu, ale couchsurfingu.

Couchsurfing je skvělou příležitostí pro aktivní cestovatele, jak se dostat do zahraničí, poznat tamní kulturu netradičním způsobem, zdokonalit se v cizím jazyce a především - nedat za ubytování ani korunu „Na couchsurfingu mi přijde skvělé, že se díky němu dá vycestovat s poměrně nízkým rozpočtem a zároveň člověk pozná danou zemi nebo město z úplně jiného pohledu. Hostitelé člověku ukážou místa, která by těžko sám jen s papírovým průvodcem našel. Taky je tam velký prostor pro konverzaci a předávání zkušeností,“ vyjadřuje své nadšení studentka Anna Kosková, která díky couchsurfingu navštívila například Francii, Belgii, Německo nebo Turecko.

O co přesně jde?

Couchsurfing je největším internetovým projektem, který nabízí bezplatné ubytování a podporuje zážitkové cestování. Jedná se o globální síť turistů, příznivců cestování a dobrodružství, kteří si vzájemně poskytují gauč k přespání. Přespávání u někoho doma skýtá zcela jiné možnosti, intenzivnější zapojení a autentické zážitky. Hostitelé totiž dokážou poradit místa, která stojí za zhlédnutí, upozornit na kulturní odlišnosti a nepsaným pravidlem bývá, že hostovi uvaří něco z místní kuchyně. Právě díky tomuto přímému kontaktu je couchsurfing  velmi obohacující způsob cestování.CS, jak surfaři název zkracují, je založen především na důvěře. Za to, že vám někdo uvolní gauč na přespání, dáváte k dispozici ten váš. „Přijíždějí ke mně zajímaví lidé, což je příjemné zpestření všedních dní. Je to skoro totéž, jako kdybych byla v cizí zemi. Musím říct, že mám CS jenom dobré zkušenosti, s žádnými podrazy a podvody jsem se nesetkala. A popravdě neznám nikoho, kdo by je měl,“ říká čtyřiadvacetiletá Anna. Ne všichni jsou ale nakloněni tomu, že si doma ubytují cizího člověka. Obezřetnost je v tomto případě určitě na místě a k otypování vhodného hostitele nebo hosta pomůže podrobně vyplněný profil.

Nejstaršímu couchsurferovi bylo šedesát dva let

„CS je v zásadě vhodný pro každého, kdo má chuť poznávat lidi z jiných kultur, a to nezávisle na věku. Například mému nejstaršímu couchsurferovi bylo šedesát dva let. Nikdo si ale domů nepozve někoho, o kom nic neví, a tak je důkladné vyplnění profilu klíčové,“ popisuje svoji zkušenost Anna. Nastavení základních údajů, jazykových znalostí, zálib, názorů a nahrání fotografií je pro členy samozřejmostí. Na svém profilu uvádí i to, co mohou hostům nabídnout: zda se s nimi chtějí sejít pouze na kávu, nebo je s otevřenou náručí přivítají u sebe doma. Dále pak jestli jim půjčí karimatku a spacák, nebo postel s péřovou peřinou, jaké jsou jejich časové možnosti, kam je vezmou na výlet, nebo zda třeba nemají velkého loveckého psa. Obecně má ten, kdo toho uvede více, větší šanci, že ho o ubytování někdo požádá, nebo naopak, že ho někdo přijme k sobě.

Uživatelé se po uskutečněných návštěvách vzájemně hodnotí a přidávají do přátel, což zvyšuje jejich důvěryhodnost. Zejména nováčci, kteří ještě žádné CS zkušenosti nemají, využívají služby, která ověří jejich jméno pomocí zaslání drobného příspěvku na uvedený účet, nebo adresu doručením speciálního kódu.

Autorem couchsurfing je Casey Fenton

Nápad se zrodil v hlavě Američana jménem Casey Fenton, který se při svém objevování Islandu rozhodl přespávat u studentů. Myšlenka se mu zalíbila natolik, že v roce 2004 spolu s dalšími nadšenci spustil webovou stránku www.couchsurfing.org, sociální síť určenou pro celosvětové příznivce. V současné době je zde registrováno přes pět milionů surfařů z více než devadesáti sedmi tisíc měst po celém světě, přičemž se každých jedenáct sekund přidá jeden nový. Z původně neziskové myšlenky se tak stal projekt, který je třeba udržovat. Veškerá konverzace je z důvodů bezpečnosti archivována, web je kontrolován, aby na něm nevznikaly podvodné profily, a správci mažou profily lidí, kteří si síť pletou se seznamkou.

 

Text: Monika Bartoníčková

Foto: Anna Kosková

Fotogalerie