(Ne)známé

Studentská hra Assassin Brno

15. 05. 2018

O prvním víkendu po Velikonocích mohli Třebíčané a návštěvníci města potkat v ulicích skupinky brněnských vysokoškoláků, doprovázené osobami v obleku a klobouku. Nejednalo se o mafiány, ale o hráče Assassinu Brno, populární larpové aktivity, která se právě italskou mafií tematicky inspiruje.

Velkou třídenní akci pro nejúspěšnější hráče loňského ročníku do Třebíče přivezl místní rodák a patriot, kterého všichni oslovují jako Padrino Sornione.

Assassin Brno je původně studentská hra, která vznikla na právnické fakultě Masarykovy univerzity již před více než 13 lety. Já osobně ji hrál osm let a teď jsem třetím rokem organizátor.

Hra simuluje mafiánské prostředí staré Itálie, takže k hráčům vystupujeme jako herní postavy, v oblecích a kloboucích.

Principem hry je vypátrat ostatní hráče pouze za pomoci jména a fotky a symbolicky je zavraždit. Zbraní je v našem případě obyčejný zubní kartáček. Hráči si při hře uvědomí, jakou stopu po sobě mají mj. v online prostředí. Herní zážitek podtrhuje spolupráce v 12členných skupinkách (tzv. Famigliích). Každoročně se účastní kolem 170 lidí, takže naše základna je asi 1000 lidí, plus přibližně každý druhý brněnský vysokoškolák hru zná. Hra se odehrává na podzim a tři nejúspěšnější rodiny postoupí právě do jarní části, která je ale úplně jiná, má formu velké víkendové hry.

V roce 2011 se jarní část konala poprvé mimo Brno v Mikulově a před čtyřmi lety v Kroměříži. Právě na Mikulov díky této akci spousta lidí nedá dopustit, jak se jim tam líbilo. Něco podobného jsem chtěl letos způsobit Třebíči.

Do města přijelo 25 hráčů, plus dalších 10 neúspěšných podílejících se na organizaci. Dalších 20 bylo mých kamarádů, studentů Gymnázia a Katolického gymnázia Třebíč.Jarní část hry začala už v pátek večer v Brně, kde při hazardních hrách mohli účastníci získat herní peníze, a dozvěděli se, že se druhý den přesunou do Třebíče, kde budou pátrat po fiktivních kořenech základů naší mafiánské společnosti. První indicii nalezli po několika hodinách v Libušině údolí, kde si mimo jiné vyzkoušeli i slaňování skály. Dál se přesunuli do Židovského města, kde sledovali figuranty převlečené za Židovské obyvatele. Na dalším stanovišti u klubovny Žlutá ponorka se hráči dostali na lodích na řeku, v aquaparku Laguna hledali mezi návštěvníky podezřelou osobu a na místě bývalé městské šibenice plnili další orientačně-šifrovací úkoly. Výsledkem indicií z prvního dne bylo umístění tajemného klíče, který se nacházel u studny ve stejnojmenném domě v Zámostí.

Ani v noci hráči nezaháleli. Probuzení přišlo již ve dvě ráno, kdy se měli na autobusovém nádraží setkat s paranoidní spojkou a získat flash disk. Nečekaně však kýžený předmět skončil v kanále a hráči museli do podzemí Stařečského potoka. Dál se přesunuli na městskou věž, kde řešili šifru, která je poslala do krypty baziliky. Tam je čekalo spletité provázkové bludiště, kterým se musel jeden z týmu proplazit.

Ráno pak účastníci jarní části zamířili na židovský hřbitov, kde získali informace, které je dovedly k Žižkově mohyle na Hrádku a následně umožnily dostat se skrz historické opevnění města u řeky na dvůr jednoho z domů na náměstí. Poslední stanoviště, kde hráči získali polohu tajemné bedny, se nacházelo v krytu gymnázia, který střežili hlídači. Na cílovém místě za PBS pak už jen zmíněnou bednu s tajemstvím odemčeli získanými zvláštními klíči. V Brně pak pokračovalo vyhodnocení celé víkendové hry.

Žádný z účastníků víkendu ještě v Třebíči nikdy nebyl, ale všem z dotázaných se po velmi náročném zážitku naše město náramně zalíbilo. Poděkování organizátorů směřuje zejména k J. Hanáčkové, P. Janatovi a A. Kratinovi, spolku Ampulka, gymnáziu Třebíč, Aquaparku Laguna, pomocníkům a dalším subjektům ve městě.

Text: Lukáš Semerád

Foto: Lukáš Semerád, Vojtěch Semerák

 

 

Fotogalerie