Studenti

Studenti Letní univerzity v roli novinářů

29. 07. 2021

Tři účastníci Letní univerzity vyzpovídali další tři studenty. "Podílet se na zajištění bezpečné a spolehlivé dodávky elektřiny pro domovy, průmysl nebo třeba nemocnice, je dobré poslání," říká v rozhovoru stipendistka Skupiny ČEZ a účastnice Letní univerzity Adéla Chalupová.

ROZHOVOR S ADÉLOU CHALUPOVOU – stipendistkou Skupiny ČEZ a studentkou 4. ročníku ČVUT - strojní fakulty

Jaký studijní obor studuješ a kde vidíš svoje budoucí uplatnění?

Bakalářské studium jsem dokončila na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, kde jsem se stala stipendistkou na operátorku sekundárního okruhu. Nyní studuji obor Jaderná energetická zařízení na Fakultě strojní ČVUT.

 

Jsi v současnosti jedinou dívkou hlásící se na pozici operátorky. Co tě na tom láká?

K práci operátorky mě vede její smysluplnost, protože bez energie se svět jednoduše neobejde. Podílet se na zajištění bezpečné a spolehlivé dodávky elektřiny pro domovy, průmysl nebo třeba nemocnice, je podle mě dobré poslání.

 

Myslíš, že se na blokových dozornách objeví brzy více dívek?

Věřím, že ano. Práce na blokové dozorně vyžaduje pečlivost a zodpovědnost, které ženám nejsou cizí. Česká republika je v tomto trochu pozadu, ve světě jsou operátorky běžné.

 

Letos ses jako stipendistka zúčastnila Letní univerzity podruhé. Naučila tě něco nového?

Na obou Letních univerzitách jsem se toho naučila mnoho. Temelín a Dukovany se hodně liší a mě baví pozorovat rozdíly mezi nimi. Jsem moc vděčná za čas, co jsem na elektrárnách mohla strávit.

 

Snažíš se jako žena v jaderné energetice nějak motivovat ostatní dívky, aby se vydaly podobnou cestou?

Úzce spolupracuji se sdružením Ženy v jádře. Rovněž bych ráda svou vlastní cestou inspirovala dívky, aby se zabývaly tím, co je baví, bez ohledu na stereotypy.

 

Ptala se: Lída Růžičková

  

ROZHOVOR S FILIPEM HOUZAREM – absolventem oboru Energetika na SPŠ Třebíč, nyní studentem 4. ročníku VUT - strojní fakulty

Co tě nejvíce překvapilo na Letní univerzitě?

Program, který byl skutečně nabitý od rána do večera.

 

Jak ses o Letní univerzitě dozvěděl a proč ses přihlásil?

O Letní univerzitě jsem věděl už od střední školy. Studoval jsem obor Energetika na Střední průmyslové škole v Třebíči, která je jednou z partnerských škol Skupiny ČEZ. Díky tomu jsem se mohl několikrát podívat do provozu na Dukovanech už během studia střední školy. Také nám byly prezentovány studijní i pracovní příležitosti a Letní univerzita byla jednou z nich. Přihlásil jsem se abych si doplnil své znalosti o provozu jaderné elektrárny a setkal se s dalšími studenty.

 

Líbilo by se ti do budoucna v ČEZu pracovat?

Určitě ano. Výhodou je, že jsem měl již teď možnost poznat, jak ČEZ a především EDU funguje.

 

Co bys vzkázal studentům dalších ročníků Letní univerzity?

Neváhejte a přihlaste se, už jenom vstupní psychotesty jsou zajímavý zážitek a pokud se dostanete, strávíte dva týdny zajímavých aktivit a dozvíte se hodně o elektrárně Dukovany i o energetice obecně.

 

 Ptala se: Aneta Pilchovská

 

 

ROZHOVOR S VÁCLAVEM STRAKOU – absolventem Jaderné maturity (2017), nyní studentem 4. ročníku VUT - strojní fakulty

Co tě přimělo přihlásit se na Letní univerzitu Dukovany?

Na letní univerzitu mě dovedla primárně reklama na sociálních sítích. Mé rozhodnutí o podání přihlášky poté záviselo zejména na tom, že jsem už dříve absolvoval Jadernou maturitu, která mě ohromila.

 

V čem je Jaderná maturita rozdílná oproti Letní univerzitě?

Jaderná maturita je naprosto skvělá stáž pro studenty středních škol, kterou všem mladším studentům rozhodně doporučuji. Avšak oproti letní univerzitě je to jen ochutnávka informací a zajímavých míst. 

Na Letní univerzitě je chod jaderné elektrárny popsán podrobněji, pro mě zajímavěji. Nejvíce jsem poté byl nadšený z toho, že jsme mohli individuálně vstupovat do elektrárny a v rozumné míře se zde i pohybovat.

 

Která část programu Jaderné maturity tě nejvíce oslovila a která zase na Letní univerzitě?

Na Jaderné maturitě to byla určitě návštěva strojovny, v té době to pro mě bylo něco úplně nového a velmi zajímavého. 

Na Letní univerzitě je velmi těžké vybrat pouze jeden program. Z míst, které jsme mohli navštívit mě asi nejvíce zaujala chladící věž, protože stát v samém vnitřku mohutné chladící věže za plného provozu byl opravdu silný zážitek. Nesmím opomenout ani přednášky, které byly na velmi vysoké úrovni. Abych vypíchl tu nejlepší, určitě to bude Elektrická část JE od pana Slabáka.

 

Doporučil bys Jadernou maturitu a Letní univerzitu dalším studentům?

Rozhodně ano. Jak Jaderná maturita tak Letní univerzita vás zavede na místa, kam se běžný člověk nikdy v životě nepodívá a dozvíte se spoustu velmi zajímavých informací poutavou formou. Rozhodně doporučuji. Neváhejte a přihlaste se.

 

Ptala se: Alexandra Flajsarová