Z elektrárny

Studenti absolvovali dva týdny jaderné praxe

20. 09. 2012

Čtvrtý ročník Letní univerzity v JE Dukovany skončil. Na odbornou dvou ýdenní praxi přijelo 33 účastníků z řad vysokoškolských studentů a pedagogů z celé republiky i ze Slovenska.

„O Letní univerzitě jsem se dozvěděl od svého bratra, který ji absolvoval dříve a doporučil mi ji. Pak už jsem se zaregistroval na www.kdejinde.cz a splnil vstupní testy,“ říká Petr, student VUT Brno. „Chtěl jsem zjistit, jak funguje práce v elektrárně, projít si prostory, do kterých bych se jinak nedostal a zjistit, jaké jsou zde pro mě možnosti zaměstnání. Je to prostě zajímavá zkušenost,“ doplňuje Petr, který je navíc z Polánky u Moravského Krumlova a práce v blízké elektrárně ho láká. Letní univerzity se ale zúčastnili i studenti například z Ostravy nebo Plzně. Kromě výjimečné praxe tak měli možnost poznat nový kraj a navázat kontakty se studenty, které spojuje zájem o jadernou energetiku. „Jen těch holek tu mohlo být víc,“ postěžoval si s úsměvem jeden z účastníků. Na stáž se letos dostala jen jedna dívka, která bohužel potvrzuje současnou situaci – technika stále není doménou něžného pohlaví. To naštěstí doslova neplatilo poslední den, kdy se svojí prezentací vystoupila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Dalšími vzácnými hosty závěru stáže byli zástupci vedení vysokých technických škol, vedení Skupiny ČEZ a radní pro oblast školství Kraje Vysočina Marie Kružíková.

Cíl Letní univerzity byl naplněn. Studenti si kromě nových zkušeností odváželi i dojem, že energetika je zajímavý obor, ve kterém mnozí z nich budou hledat budoucí pracovní i životní uplatnění.

Linda Navrátilová