(Ne)známé

Střelický babinec: Bavíme se, tvoříme, nezahálíme

25. 10. 2023

Střelický babinec není žádný oficiální spolek. Jsou to ženy-seniorky, které bydlí ve Střelicích u Jevišovic na Znojemsku, mají rády společenské dění, rukodělné práce a rády se potkávají. Začalo to před devíti lety. Impuls tomuto setkávání dala Marie Kloudová, která léta pracovala v jevišovickém domově pro seniory.

A když šla do penze, nechtěla sedět jen tak doma. Ostatně i teď dochází do domova jako dobrovolník. „Když jsme začínaly, ženským bylo kolem sedmdesáti, tak byly zdatné a jezdívaly jsme i na výlety. Třeba do Hlubokých Mašůvek na Kalvárii, do Jiřic a do dalšího okolí. Jednu cestu autobusem, druhou pěšky,“ vypráví Marie. Dnes se už spíše scházejí v obecní klubovně ve Střelicích. Každou středu. A taky se účastní různých kurzů, přednášek, a dokonce jezdí do Znojma na Stříbrný ples (ples pro seniory).
„Chlapi chodí do hospody, my na babinec,“ smějí se seniorky. V klubovně společně vyrábějí například podsedáky, které pak používají při obecních akcích, pod jejich šikovnýma rukama vzniká výzdoba, kterou zkrášlují obec i své domácnosti. Z husích per dělaly mašlovačky. Vysázely levanduli, tu letos sklidily, usušily a v klubovně vyrobily voňavé pytlíčky jako dárky na setkání seniorů. Kde bere Marie Kloudová nápady pro společná tvoření? „Chodím a dívám se. Ruční práce mě vždy bavily. Zabývám se pletením z pedigu, to je moje srdeční záležitost,“ vypráví Marie. Třikrát do roka chodí ženy-seniorky do střelické keramické dílny, kde si pod vedením keramičky vyrábějí různé dekorace. Před Vánocemi vyrábějí adventní věnce, dokonce společně zdobí perníčky. Každý umí něco jiného a může to naučit ostatní. V klubovně panuje veselá nálada, vždy je něco dobrého k snědku na stole, občas i něco na zahřátí. „Když se něco děje, tak se pořád žije,“ tiskne mi ruku Marie Kloudová a já odcházím s pocitem, že bych chtěla být seniorkou ve Střelicích.

 

foto, text: Eva Fruhwirtová

 

Fotogalerie