Z elektrárny

Středoškoláky čeká Jaderná maturita

23. 04. 2012

V elektrárně začíná čtvrtý ročník Jaderné maturita pro vybrané studenty středních škol z okolí.

Vybraní studenti středních škol navštíví 25.- 27. dubna Jadernou elektrárnu Dukovany. Během třídenní stáže s názvem Jaderná maturita si vyslechnou zajímavé přednášky a zúčastní se exkurzí v provozu.

Cílem stáže je umožnit technicky talentovaným studentům porozumět fungování jaderné elektrárny. Kromě nových znalostí a zajímavých zážitků budou mít účastníci možnost navázat se Skupinou ČEZ budoucí spolupráci. Během stáže se potkají s patnácti zaměstnanci elektrárny a vyvrcholením bude přednáška a beseda s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou.

„Chtěla bych na vysoké škole studovat energetiku. Mám z toho ale trochu strach, protože tento obor není tolik oblíbený a navíc na něj nechodí holky. Tak jsem si chtěla zkusit, jestli mě to tady bude bavit,“ svěřila se Lenka Štěpánová, účastnice loňské Jaderné maturity.

Právě praktické zkušenosti z této stáže bývají pro studenty často i motivem pro budoucí volbu vysoké školy. Každoročně se v Jaderné elektrárně Dukovany konají dvě kola stáže a zúčastní se jich devadesát studentů. „Stejnou aktivitu nabízíme studentům po celé republice se zaměřením nejen na jádro, ale také na uhelné elektrárny a distribuci elektrické energie. Celkově se stáží ročně zúčastní přes dvě stě padesát středoškoláků,“ uzavírá Linda Štraubová ze Strategického náboru.