Energetika

Středoškoláci stráví týden v jaderné elektrárně

02. 11. 2021

V Jaderné elektrárně Dukovany začaly dva týdny unikátních odborných praxí pro studenty Střední průmyslové školy v Třebíči. Praktických stáží se účastní celkem 30 studentů 4. ročníku oboru Energetika, kteří jsou rozděleni do dvou skupin.

Přímo v provozu stráví každá skupina celý týden za přísného dodržování proticovidových opatření a doprovodu pracovníků provozu elektrárny. V průběhu následujících měsíců pak elektrárna nabídne studentům pracovní místa nebo spolupráci při studiu na vysokých školách, případně stipendium Skupiny ČEZ.

V pondělí přijelo prvních patnáct studentů na týdenní odbornou praxi do Jaderné elektrárny Dukovany a už dnes strávili celé dopoledne přímo v provozu elektrárny. Během týdne se za doprovodu provozních pracovníků podívají do primárního i sekundárního okruhu elektrárny, seznámí se se systémy kontroly a řízení, technologickými informačními systémy na zařízením elektro a nahlédnou také do blokové dozorny, odkud probíhá řízení bezemisní výroby elektřiny každého ze čtyř dukovanských výrobních bloků. Studenti v provozu denně stráví 4 hodiny, během kterých se zblízka seznámí s řadou pracovních pozic.

“Pro nás i pro studenty to je velká výhoda, zejména při jejich rozhodování co dál po studiu, které je už za pár měsíců čeká. Díky praxi poznají nejen danou práci, ale také kolektiv, jehož součástí by se mohli už brzy stát,“ říká ředitel elektrárny Roman Havlín.

Odborné praxe pro studenty elektrárna nabízí už od roku 2011, a to vždy na jaře. Pouze v loňském roce byly praxe z důvodů preventivních proticovidových opatření zrušeny a v letošním roce byly přesunuty na podzim. "Během uplynulých 12 let, kdy byl za podpory společnosti ČEZ a Kraje Vysočina na Střední průmyslové škole v Třebíči založen obor Energetik, nastoupilo jen z tohoto oboru do elektrárny přes 50 absolventů," doplnil tiskový mluvčí elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

Fotogalerie