Z elektrárny

Stovka dobrovolníků z Dukovan se zapojila do práce pro neziskovky

16. 05. 2023

Do další etapy dobrovolnické akce Čas pro dobrou věc se zapojilo přes sto zaměstnanců z Jaderné elektrárny Dukovany. Zahradničili, opravovali, čistili přehradu, uklízeli nebo jinak pomáhali jedenácti neziskovým organizacím na Vysočině a v Jihomoravském kraji.

Energetici z Dukovan potvrdili i letos svou odhodlanost a pevnou vůli pomáhat potřebným, když se v hojném počtu 107 zájemců přihlásili do projektu firemního dobrovolnictví Skupiny ČEZ s názvem Čas pro dobrou věc. "V závěru minulého týdne se zapojili do pomocných prací v jedenácti organizacích v Kraji Vysočina a v Jihomoravském kraji. Například pětice dobrovolníků zamířila do ZOO Jihlava, kde přiložili ruku k dílu při přepravě dřeva a zkrášlování venkovního areálu. Další desítka „čezáků“ se věnovala zahradnickým pracím a údržbě areálu Mateřské a základní školy v Ivančicích," uvedl tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk. „Dobří holubi se vracejí a stejně tak se vracejí zaměstnanci JE Dukovany do naší školy. Díky jejich pomoci jsme provedli dlouho plánovanou údržbu školní zahrady. S pomocí dukovanských pracovníků máme nově natřené dětské herní prvky i zahradní sety a taky krásně upravené záhony. Vážíme si této, pro nás tak důležité pomoci,“ řekla ředitelka MŠ a ZŠ Ivančice Marta Špalková.

Se zahradními pracemi pomáhali energetici také v myslibořickém středisku Diakonie. Bylo potřeba odklidit z parku napadané větve, vyčistit záhony a uklidit okolí budovy střediska. Nápad podpořit neziskové organizace se mi líbí, zároveň je to skvělý nápad pro utužení kolektivu a seznámení se s novými kolegy,“ říká Tomáš Drápal, koordinátor údržby primárního okruhu JE Dukovany.

Největší skupina 26 dobrovolníků čistila okolí Dalešické přehrady. Desítka energetiků zase vyrazila na Mohelenskou hadcovou step pomoci s hrabáním a odvozem trávy v přírodní památce ve Žlebě a Doubek.

„Zaměstnanci ČEZ významně pomáhají v regionech svých elektráren, a to nejen v rámci tradičních dobrovolnických dnů. Dukovanští energetici jsou pravými profesionály ve svém oboru, ale také tím, že si všímají potřeb ve svém okolí,“ říká Petra Junger, manažerka útvaru Diverzita a inkluze. 

Pomoc a pracovní nasazení dobrovolníků ocenily také dvě třebíčské organizace: Domov pro seniory a Nemocnice Třebíč. I v těchto organizacích se energetici zapojili do venkovních prací, ale také do vyklízení skladů a výmalby prostor, natírání plotů.  „Vážíme si pomoci všech zaměstnanců Jaderné elektrárny Dukovany. Skupina ČEZ je dlouholetým partnerem nemocnice a také se pravidelně podílí na spolufinancování a modernizaci přístrojového vybavení,“ komentuje dobrovolnickou aktivitu ředitelka třebíčské nemocnice Eva Tomášová. V Nemocnici Třebíč zajistili dobrovolníci úklid chodníků a oblázkových záhonů podél pavilonu Matka a dítě. Pracovníci kompletně zrekonstruovali senzorický chodník, který se nachází v nemocničním parku. Pánové svařovali plotové dílce, dokončili výměnu zábradlí za budovou E a provedli potřebný sestřih zeleně. Oplocení budovy interních oborů nyní září vrstvou čerstvého nátěru.

Fotogalerie