Studenti

Stipendia pro jaderné inženýry

28. 10. 2013

Stipendijní program Vysokoškolák je určen studentům technických fakult, kteří se rozhodli pracovat v jaderné elektrárně. Patří k nim i deset posluchačů ČVUT a VUT, kteří se po škole stanou operátory sekundárního okruhu některého z  reaktorů v jaderné elektrárně. Šanci podepsat pracovní smlouvu a získat podporu během studia mají i další.

Všichni stipendisté, kteří ve čtvrtek 24. října slavnostně podepsali stipendijní smlouvu, absolvovali stáž, tak zvanou Letní univerzitu, v jaderné elektrárně a splnili předpoklady pro práci v jaderném zařízení. Výše stipendia závisí na ročníku, v němž příjemce studuje, a také na jeho studijních výsledcích. Pohybuje se od tří do sedmi tisíc korun měsíčně po celý rok včetně prázdnin.

Radek Janošek z Hodonína studuje třetí ročník na Vysokém učení technickém v Brně. Podle svých slov si na Letní univerzitě cení příležitost poznat v praxi to, co se učí ve škole. „Nejvíc se mi líbila návštěva strojovny, kde jsme se mohli na cokoli ptát a všechno si prohlédnout,“ říká. „Mám radost, že otázku, kam po škole, mám vyřešenou. Podle průzkumů mezi vysokoškoláky patří ČEZ k nejžádanějším zaměstnavatelům. Pro mě je to stabilní společnost a jistota do budoucnosti,“ shrnuje Pavel Lamoš z Týna nad Vltavou. K ukončení studia na Vysokém učení technickém v Brně mu zbývají tři roky.

Kromě výše citovaných na VUT studují také Jan Vaľočík ze severomoravského Krnova, Lubomír Ludvík z Ruchovan na Vysočině a Radim Šperka z Vyškova. Poslední stipendista z VUT, Róbert Konček, pochází ze slovenských Malacek. ČVUT v Praze studují Jiří Kurka z Třebíče, Martin Beneš z Hořic a Radek Landa ze Žďáru nad Sázavou.

Pokud se dostaví dva nové bloky Temelína, budou energetici potřebovat další operátory. Velký zájem o ně mají již dnes. „Naši pracovníci, kteří se před téměř třiceti lety podíleli na spouštění Dukovan, postupně odcházejí do důchodu. Proto s předstihem oslovujeme budoucí zaměstnance a dlouhodobě podporujeme předávání znalostí a zkušeností mladším ročníkům. Zájem o tento obor rozvíjíme už u středoškoláků a dá se říct, že šikovné techniky hledáme i na základních školách,“ vysvětluje Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Vím proč

Stipendijní program Vysokoškolák je určen posluchačům technických fakult vysokých škol, ale zajímají se o něj i středoškoláci. Proto jim Skupina ČEZ nabízí Jadernou nebo Energetickou maturitu, což jsou třídenní stáže v elektrárnách či distribučních zařízeních, zahrnující přednášky a odborné semináře. Žákům základních i středních škol je určena soutěž Vím proč. „Přibližně v deseti letech se děti rozhodují, zda je láká spíš přírodovědný nebo humanitní směr. Naším cílem je ukázat, že fyzika je zábava, a ovlivnit rozhodování dětí o jejich dalším směrování. Začátkem tohoto měsíce jsme proto vyhlásili soutěž o natočení nejzajímavějšího fyzikálního pokusu. Videa lze vkládat na webové stránky www.vimproc.cz. O vítězích, kteří obdrží tablety, exkurze do našich provozů nebo vstupenky do technických center, rozhodne odborná porota nebo veřejnost,“ říká Martin Máca, HR expert útvaru strategický nábor expert Skupiny ČEZ.