Studenti

Stáž studentů v jaderné energetice nové generace v Dukovanech

16. 12. 2013

V prosinci 2013 již tradičně proběhla další stáž studentů bakalářského studia Vysokého učení technického v Brně, Fakulty strojního inženýrství, Odboru energetického inženýrství, na Jaderné elektrárně Dukovany během odstávky.

Na rozdíl od normálního provozu na nominálním výkonu nabízí jaderná elektrárna během odstávky více lákadel, než které je možné běžně spatřit, třeba i prostřednictvím Informačního centra. Tato exkurze navazuje na dlouholetou spolupráci mezi univerzitou a společností ČEZ, a.s., která tak umožňuje studentům Odboru energetického inženýrství v rámci svých externích aktivit prohloubit jejich znalosti ze studia předmětů zaměřených na jadernou energetiku.

Po domluvě s personálním oddělením a doručení nezbytných formulářů mohli být studenti vpuštěni do areálu elektrárny. Následně přes povinná opatření a změnu oblečení do typicky žluté kombinézy studenti pokračovali do kontrolovaného pásma. Pro odborný výklad byli studenti ponecháni technickému dozoru, panu Krutišovi, který je vždy ochotný sdílet nejrozmanitější informace technického rázu velmi atraktivně. Studenti tak mají možnost s odborným výkladem na vlastní oči spatřit součásti technologie VVER 440, které většina z nich zná pouze z teoretických podkladů a materiálů během výuky. Největším lákadlem pro studenty byl samozřejmě samotný reaktorový sál, kde mohli spatřit oba reaktorové bloky pod jednou střechou. Výklad pokračoval prohlídkou jednotlivých částí reaktorového sálu až do skladu s čerstvým palivem. Studenti byli seznámeni také s dalšími technologickými okruhy elektrárny, které jsou nezbytné pro její provoz.

Studenti bakalářského studia návštěvou jaderné elektrárny Dukovany tak měli možnost si pro tento semestr přiřadit do seznamu lokalit navštívených v oblasti jaderné energetiky další místo, s kterým se seznámili v rámci projektu „Partnerství v jaderné energetice nové generace“. Během tohoto semestru ale i v průběhu semestrů předchozích od začátku projektu vybraní studenti Odboru energetického inženýrství navštívili formou stáže další subjekty - Státní úřad pro jadernou bezpečnost, úložiště institucionálního odpadu Richard, státní podnik DIAMO ve Stráži pod Ralskem, jadernou elektrárnu Mochovce na Slovensku a Paks v Maďarsku, akciovou společnost ÚJV Řež a další pracoviště činné v jaderné energetice.

Protože je projekt pro studenty primárně zaměřen na síťování a prohlubování jejich kontaktů v rámci možného zaměstnání v jaderné energetice po ukončení studia, tak personální oddělení předalo nezbytné informace pro případné uchazeče o zaměstnání ve společnosti ČEZ, a.s. Tradičně jako nejčastěji zmiňovaná pozice byla práce operátora sekundárního okruhu, která je pro studenty velmi lákavá. I z tohoto důvodu patří prohlubování spolupráce mezi zainteresovanými studenty, pedagogy v oblasti jaderného vzdělávání a akciovou společností ČEZ mezi nejdůležitější faktory udržení jaderné energetiky alespoň v takovém měřítku, jak ho alespoň pro Českou republiku známe dnes.  

Ing. Jiří Martinec, Ph.D.

VUT FSI