(Ne)známé

Starostové se sešli nad záměrem vybudovat cyklotrasu mezi Třebíčí a Telčí

17. 06. 2022

Ve čtvrtek 9. června se ve Starči uskutečnil první ze série seminářů pro starosty obcí na téma Cyklotrasy na Třebíčsku – možnosti rozvoje a dotační příležitosti. Aktuálně je na stole záměr vybudovat cyklotrasu mezi Třebíčí a Telčí.

Dosud neexistuje pro cyklisty spojení mezi těmito městy, ale brzy se to změní. Regionem procházejí pouze trasy sever-jih a tato nově připravovaná cyklostrasa rozšíří cyklistickou infrastrukturu na Vysočině.

Cyklistická infrastruktura pomůže turismu i městům přeplněnými auty
Podpora cyklodopravy je také jednou z možností, jak řešit problém přeplněných měst automobily. Aleš Kratina se věnoval současné legislativě, která se cyklodopravy dotýká. Na příkladu Třebíče ukázal druhy cyklostezek, cyklotras a také jízdní pruhy pro cyklisty na silnicích. Součástí pracovního setkání bylo také sdílení zkušeností z oblasti cyklodopravy v regionu. Předseda spolku Region 2020 Aleš Kratina připravil ukázky ze zahraničí a také z regionu. Například v Třebíči u vlakového nádraží se osvědčily cykloboxy, celkem jich je sedm. Starostové se zajímali o náklady na jejich vybudování a na zkušenosti s využíváním cyklistů. Vhodnou kombinací pro cykloturisty je využití vlakových spojů, které umožní cestování nejen po celé Vysočině, ale i za její hranice. Proto je potřeba při plánovaní cyklistické infrastruktury myslet i na navazující vlakové spojení.Další seminář se uskuteční ve Vladislavi 21. června. Semináře se konají za podpory Nadace ČEZ a Kraje Vysočina. Organizátorem je spolek Region 2020, který se od roku 2012 věnuje podpoře mobility, veřejné dopravy a ekologických způsobů dopravy.

Fotogalerie