Energetika

Společnost Orano podepsala smlouvu s ČEZ na obohacování uranu

06. 03. 2024

Francouzská společnost Orano podepsala smlouvu s českou elektrárenskou společností ČEZ na zajištění služeb obohacování uranu. Obohacený uran bude po přeměně na palivo využíván v Jaderné elektrárně Dukovany. K podpisu smlouvy došlo dnes během cesty prezidenta Francouzské republiky Emmanuela Macrona do České republiky, jejímž cílem je posílení bilaterální spolupráce, zejména v oblasti jaderné energetiky.

Po dlouhodobé smlouvě na obohacování uranu, která byla podepsána koncem roku 2023 pro Jadernou elektrárnu Temelín, jde tak o druhý kontrakt s Orano. V případě Temelína je spolupráce již dlouhodobá, v případě Jaderné elektrárny Dukovany jde o novou spolupráci.

 

„Zajištění západního poskytovatele služeb obohacování uranu pro Dukovany je nejen důležitým krokem pro českou energetiku, ale i pro celou Českou republiku. Významně se tím dále posiluje energetická bezpečnost,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

 

„Jsme rádi, že můžeme prodloužit dlouhodobou spolupráci se svým osvědčeným zákazníkem, společností ČEZ. Tato smlouva je obnoveným a pevným důkazem důvěry tohoto českého zákazníka v know-how a spolehlivost společnosti Orano,“ prohlásil Nicolas Maes, generální ředitel Orano.

 

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ