Z regionu

Slovanskou epopej vloni navštívilo 39 000 lidí. Na letošní rok připravují novinky v expozici i na zámku

25. 01. 2022

V polovině loňského léta se vrátila Slovanská epopej na zámek do Moravského Krumlova. Za tu dobu ji navštívily tisíce návštěvníků z celé republiky. O plánech na letošní rok jsme si povídali se starostou a senátorem Tomášem Třetinou.

Vánoce a konec roku je ve znamení dávání radosti. I vy v Moravském Krumlově jste udělali radost spoustě lidem…
Ve vánočním období jsme připravili akci kdy za vstupenku pro jednoho dospělého mohla na Slovanskou epopej celá rodina. Mysleli jsme také na zaměstnance nejbližších nemocnic – Ivančice, Znojmo, Třebíč. Jako vánoční dárek jsme pro ně připravili volný vstup, který mohou využít až do konce června 2022. Je to výraz poděkování za jejich těžkou práci v péči nejen o covidové pacienty.

Jaká byla loňská návštěvnost Slovanské epopeje v Moravském Krumlově? Jak ji hodnotíte?

Od srpna do konce roku zavítalo na Slovanskou epopej téměř 39 tisíc lidí. Vedle individuálních turistů či menších skupin do Moravského Krumlova jezdí také autobusové zájezdy. Součástí výletu je velmi často posezení u kávy a dobrého jídla. S návštěvností jsme spokojeni a věřím, že i v příštím roce bude o toto velkolepé dílo zájem. Už nyní pracujeme s kolegy na Muchovské stezce, která propojí místa spojená s životem a dílem A. Muchy. A máme také připravený plán programů a aktivit na zámku. Rozhodně je na co se těšit.


Můžete nám prozradit jaké novinky připravujete?

Připravujeme celoroční program, který se bude konat na nádvoří zámku – Masopust, Velikonoce, Burčákobraní, Mikuláš, vánoční dílny. V přípravě je výstava ze sbírek Nadace Mucha, která přiblíží další dílo Alfonse Muchy. K vidění bude v jednom ze sálů jako součást prohlídky Slovanské epopeje. Připravujeme také pro rodiny s dětmi venkovní hru v zámeckém parku, kde se zábavným způsobem seznámí s dílem Alfonse Muchy. Smyslem je rozšířit nabídku pro rodiny s dětmi. V plánu jsou také kostýmované prohlídky a noční prohlídky. Novou součástí prohlídek také budou audiovizuální nástroje, které návštěvníkovi zprostředkují zážitek z komentované prohlídky individuální formou a tempem.

Město Moravský Krumlov jako vlastník zámku se pustil do náročné opravy jižního křídla a zámecké věže. Vypadá to, že už je vše hotové. Budete dále pokračovat ve zlepšování zázemí pro návštěvníky?
Od nové turistické sezóny mohou zájemci vystoupat na věž, odkud se nabízí úchvatný pohled na město a okolí. Dále si budou moci zvolit prohlídkové trasy na zámku. Připravujeme novou pokladnu a vstup na Slovanskou epopej a na zámek jako takový, která se přesune ze stávajících prostor do větších. Na nádvoří připravujeme panely, které budou popisovat historii a příběh Slovanské epopeje. Cyklisté zde budou mít možnost zanechat kola a také počítáme s nabíječkou pro elektrokola.
Moravský Krumlov se stává atraktivním místem pro turisty. Cestovní ruch je však o spolupráci v regionu. Jak máte tuto oblast pokrytou?
Spolupracujeme s destinačními kancelářemi a Centrálou cestovního ruchu – Jižní Morava. V lednu oslovíme školy po celé republice, abychom jim nabídli exkurzi. Komunikujeme s obcemi, které mají zájem udělat výlet do Moravského Krumlova pro své občany.

Máte přehled o tom, odkud lidé na výstavu jezdí? Jsou to i lidé ze vzdálenějších regionů Česka?
Na Epopej jezdí doslova celá republika. Návštěvníci jsou z Prahy, Brna, Ostravy, Karlových Varů, ale samozřejmě i z blízkého okolí. Výjimkou nejsou ani cizinci. Se zlepšením covidové situace očekáváme nárůst návštěvníků ze zahraničí. Alfons Mucha je světový malíř. Ostatně v roce 2022 se v předsednictví EU bude střídat Francie a ČR a kulturním pojítkem je také Alfons Mucha. Předpokládáme ještě větší zájem turistů o jeho dílo.