(Ne)známé

Šlápneme do pedálů při toulkách Vysočinou

07. 07. 2014

Pokud chcete prožít červencové dny aktivně, tak máte v několika nadcházejících dnech jedinečnou příležitost. V pátek 4. července startuje už posedmé v řadě putování křížem krážem Vysočinou na kolech.

Na programu je celkem osm etap měřících vždy okolo padesáti někdy šedesáti kilometrů. Nejedná se však o typický závod, kde nejrychlejší závodníci vyhrávají. Účastnit se může kdokoliv a je na každém, zda na svém bicyklu zdolá všechny okruhy nebo si vybere jen některý v blízkosti svého bydliště. Letos se organizátoři zaměřili na trasy vedoucí přes Havlíčkobrodsko, Žďár nad Sázavou. Dále se vyrazí do Nového města na Moravě, kde závodníci musí zdolat nejdelší okruh měřící něco málo přes šedesát kilometrů. Nakonec se peleton přesune jako každoročně do Třebíče. Cílová páska se protne v pátek 11. června v Dalešickém pivovaru, kde na všechny sportovce bude čekat dobře vychlazené pivo a něco dobrého na zub. Jak popsala trasu organizátorka celé akce zastupující Vysočina Tourism Jitka Mattyašovská.

Vítr ve vlasech ucítí desítky cyklistů

Každoročně se celého maratonu účastní několik desítek nadšených cyklistů. Jednotlivé etapy jsou závislé na přízni počasí. Pokud prší nebo fouká vítr, tak vydřené kilometry pokoří jen ti nejotrlejší. Naopak když svítí sluníčko a teploty nestoupají k tropickým hodnotám, tak je zájem mnohem vyšší. Dalešický pivovar je asi tím největším lákadlem. Během přičítání kilometrů na tachometru se účastníci podívají do zajímavých kulturních a přírodních skvostů Vysočiny. Na jejich návštěvu se těší Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě, Horácká galerie v Novém městě na Moravě nebo Moučkův dům ve Žďáru nad Sázavou. Pokud se někdo rozhodne absolvovat celý okruh, tak mu organizátoři slibují obrovský přísun hormonů štěstí a zlepšení fyzické kondice. Třešničkou na pomyslném dortu bude možnost získat nové přátele a objevit krásná zákoutí našeho kraje.

I tento závod má svůj řád

„A jaká jsou vlastně pravidla při putování? Jednou ze skutečností je fakt, že se jede za běžného silničního provozu. Proto je zapotřebí myslet na bezpečnost každého z účastníků. Každý cyklista zodpovídá sám za sebe, vyjímaje nezletilých dětí, kde je zodpovědnost přenesena na jejich rodiče. Každý pojede na vlastní nebezpečí, jak doplnila sama organizátorka. Je vhodné být vhodně oblečen a nezapomínat na ochranné pomůcky, včetně cyklistické helmy. Hlavním mottem celého výletu je nikoliv vyhrát, ale dokázat překonat sám sebe a ujet co nejvíc bezbolestných kilometrů bez nehod a s úsměvem na rtech.