Z regionu

Šestnáctiletý Aleš doma vyrábí desítky kusů ochranných štítů

24. 05. 2020

Aleš Urbánek nastoupil do prváku na průmyslovou školu v Třebíči. Od poloviny března však zůstal kvůli koronaviru doma, ve Valči.

Přemýšlel, jak by mohl pomoci ve zvládnutí této epidemie. „Když jsem končil základní školu, chtěl jsem si koupit 3D tiskárnu, abych pro naši rodinnou firmu Geo-stav mohl vytvářet reklamní předměty a různé náhradní díly. Tak jsme pořídili stavebnici od Průši a já ji poskládal. A to byl právě ten nástroj, se kterým jsem začal za podpory naší firmy pomáhat,“ vypráví šestnáctiletý Aleš. Ochranné štíty začal tisknout podle návodu od Průši, za pochodu si výrobu upravoval a musel vychytat různé výrobní záležitosti, aby to vše fungovalo, jak má.

Rozdal desítky kusů do nemocnic, škol i prodavačkám
Rozdali na pět set kusů štítů. Ty první zavezli do nemocnic zdravotníkům, úřadům, obcím. Začaly se pak ozývat školy, školky a mateřská centra. „Volali i jednotlivci, například prodavačky, tak těm jsem také vyrobil,“ vypráví skromně Aleš.  Tiskárna jela na plné obrátky, několikrát ji musel i opravovat. Díky tomu, že ji sám skládal, věděl, co je potřeba opravit nebo vyměnit.
Když Alešovi došel materiál, začal shánět nový. Nebylo to jednoduché, sklady byly vyprodané, dodací lhůty dlouhé. Oslovil jednatelku firmy Plastia paní Lenku Novotnou z Nového Veselí a ta mu vyšla maximálně vstříc. „Jsem moc rád, že mi takto pomohla.“
Do výroby a distribuce se zapojila celá rodina, i mladší dva bráchové pomáhali kompletovat štíty. Táta s Alešem poté rozváželi všude tam, kam bylo třeba.
Rodiče jsou na Aleše pyšní. „Byl to jeho nápad, vše si zorganizoval, nás do toho zapojil a my jsme mu rádi pomohli,“ uzavírá maminka.

Eva Fruhwirtová

 

Fotogalerie