Z elektrárny

Sestava dvou super dieselgenerátorů v Dukovanech je kompletní

15. 08. 2014

Od úterý 12. srpna jsou v elektrárně oba záložní dieselové generátory na svém místě. Dopoledne tak dorazil nový, v pořadí již druhý, záložní zdroj.

Ten byl instalován na seizmicky odolný železobetonový postament, na kterém bude trvale uložen. Nové generátory jsou díky svým technickým i provozním parametrům unikátním mechanismem, které je schopno zcela samostatného provozu. Budou sloužit jako záloha pro případ, že by elektrárna přišla o veškeré způsoby napájení, kterých je v současnosti na 19 způsobů. Každý z generátorů je určen pro jeden dvojblok, ale v případě potřeby je možné jejich propojení. Pořízení obou dieselových zařízení vyšlo na stovky miliónů korun.

Generátory Caterpillar, každý o výkonu 3,2 MW spotřebují při stoprocentním jmenovitém výkonu celkem 1574 l nafty za hodinu. Celý mechanický systém se skládá ze tří kontejnerů a příslušenství, které bylo na čtyřech přepravních soupravách. Největší je právě kontejner s dieselgenerátorem, který váží asi sto třicet tun. Následovat bude napojování nového dieselgenerátoru na systémy elektrárny. Do konce roku by měly být obě stanice plně funkční.